20.07.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Љубав и вино увек су заједно

Православни верници и Српска православна црква  14. фебруара обележавају Светог Трифуна. Свети Трифун је  живео је у трећем веку нове ере у Малој Азији, у Кампсади, у Фригији.Одрастао је у породици сиромашних родитеља , али врло побожних који су своју побожност пренели на свог сима. Бог га је обдарио да лечи људе. И својом чудотворном моћи је успео да излечи ћерку римског цара Гордија од “злог духа”. За време цара Демија, хришћани су били прогоњени, те је и Трифун ухваћен и изведен пред суд у Никеји. Иако мучен, није се одрекао своје вере, те му је одрубљена глава 1. фебруара по старом, односно 14. фебруара по новом календару 250. године. Имао је само 18 година.

Виноградари у Србији највише славе овог свеца пошто верују да ће им он заштитити  винову лозу.

Свети Трифун

Истог дана се прославља  Свети Валентин и љубав  која је у почетку била намењена неколицини истоимених ранохришћанских светаца. Најпознатија мартирологија ( начин на који неко постаје светац-мученик) Валентина јесте да је погубљен јер је венчавао војнике, што је тадашњи римски цар Клаудије  други строго забранио, сматрајући да су ожењени мушкарци лоши вијници. Према веровању, док је одлазио да му одрубе главу, Валентин је слепој тамничаревој ћерки послао писмо са жутим шафраном као  знак захвалности за указану пажњу. Било је потписано – од твог Валентина.

Дан Светог Валентина је први пут са романтичном љубављу повезан у четрнаестом веку у круговима блиским Џефрију Чосеру, енглеском песнику с краја средњег века.

Љубав је реч  која означава најсавршенији однос између два слободна  и разумна бића. Појам љубави се односи , пре свега, на духовну суштину, на појаву која не садржи ништа грешно, само се треба препустити природи и заборавити садашњост и помодарство.

Дан заљубљених , 14. фебруар прославља цела планета. Данас  се певају љубавне песме, гледају романтични филмови, читају топли, страствени стихови. На дан Светог Трифуна, заштитиника виноградара, породице и љубави и Светог Валентина, заштитника заљубљених људи су инспирисани романтиком, поклањају особама које воле нежност  и љубав, лепршаву, искрену…

А шта је љубав? Она има много имена и много дела  и изобиље признака и мноштво својстава. Она је необјашњива речју, неизмерна, вечна. Истинска љубав је  благотворна, она не завиди, не горди, не чини што не пристоји, не раздражује. Свему се нада и никад не престаје. У њој нема места за самољубље. Воле се најближи,  воле се пријатељи, мушкарци, односно жене. Постоји духовна љубав, љубав према свевишњем, љубав према послу којим се бави. Само љубав међу људима може водити према спасу друштва, а самим тим и човечанства.

приредила ДКП