Novi Kneževac- Koncert “Iz vrta poj”

Dunja Kalamir i Stana Krstajić iz Beograda oduševile publiku

Zahvaljujući Narodnoj biblioteci “Branislav Nušić” novokneževačka publika je imala priliku pre 10-ak dana da uživa u koncertu klasične muzike “Iz vrta poj” koji su priredile Dunja Kalamir – violina i Stana Krstajić – flauta u koncertnoj sali  Biblioteke.

U okviru svoje mini turneje (Beograd, Novi Sad , Kragujevac, Novi Kneževac ) vrsne umetnice su publici predstavile klasične kompozicije savremenih domaćih kompozitora od kojih je većina njima dvema posvećena i publika je uživala u premijerama. Na repertoaru su se našli Dejan Despić naš najstariji živi kompozitor , Dušan Bogdanović, Vladimir Tošić, Dragana Jovanović, Milan Milanović, Ana Krstajić – najmlađa kompozitorka, Miloš Raičković i Dragoljub Dragan Ilić. Poslednja dva kompozitora su decembra 2022. napisali svoje kompozicje i posvetili ih umetnicama.

Umetnice zadovoljne nakon koncerta

Iako su bile savremene kompozicije bile su vrlo prijemčive za slušanje i potpuno uživanje, a ne samo suptilno sviranje obe umetnice nego i priča koja je uvodila u sadržaj kompozicije je doprinela da se publika prijatno oseća i uživa u savremenim tonovima koji su dočarali i prvi sneg i zimu, let komarca, dunje ranke, elegiju, pa i tračaranje.

Mlađahna osamnaestogodišnja Dunja Kalamir je redovni student druge godine violine u Gracu, a violinu svira od četvrte godine. Nosilac je mnogobrojnih nagrada od malih nogu i završila velike majstorske kurseve kod uglednih profesora i umetnika, svirala sa velikim evropskim orkestrima , a prošle godine je bila pobednica ESTA kongresa. Izvela je Sen Sansov violinski Koncert br.1 sa Štajerskim državnim omladinskim sinfonijskim orkestrom u Gracu i Ljubljani.

U zanosu muziciranja

Stana Krstajić je diplomirla FMU u Beogradu, magistrirala u Minhenu. Skoro 20 godina je bila solo flautista Beogradske filharmonije, a od 2021. je vanredni profesor na FMU u Beogradu. Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za Radio i TV, a od 2003. je svetski promoter Perl flaute na kojoj svira. Mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.

Sa mladom umetnicom Dunjom Kalamir svira zajedno više od 10 godina.

DKP