17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Veliki odziv za dobrovoljno davanje krvi

U organizaciji novokneževačkog Crvenog krsta  poslednjeg dana u februaru je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine iz Novog Sada od dobrovoljnih davalaca krvi prikupio 37 jedinica krvi, tj.bilo je 37 dobrovoljnih davalaca krvi  u Novom Kneževcu, a četvoro je nakon lekarskog pregleda odbijeno.

Ovo je bila prva redovna akcija doborovoljnog davanja krvi u ovoj godini koja se uvek odvija u prostorijama JKP “7. oktobar” u Novom Kneževcu.

Aleksandra Neckov, direktorica Muzičke škole

U opštini Novi Kneževac ima preko 200 aktivnih davalaca krvi,  a na akcijama bude 50-ak za svaku akciju kaže sekretar Crvenog krsta Stevan Vajagić. Davanje krvi se vrši tri puta godišnje, muškarci mogu dati krv na svaka tri meseca, a žene na četiri.

Sekretar Crvenog krsta je bio zadovoljan odzivom meštana jer je vreme virusa i čekalo se u redu da bi doktor pregledao potencijalne davaoce krvi i dao odobrenje da mogu dati krv i nekome pomoći.

Čekanje na lekarski pregled

Bilo je primetno da ima sve više mladih davalaca krvi tako da će Novokneževčani opravdati svoju visoku pozicioniranost u dobrovoljnom davanju krvi.

Nastavno osoblje Osnovne muzičke škole iz mesta je kolektivno došlo da da krv.

Dragan Firić, 43 godine, je preko 40 puta dao krv i redovno se odaziva dobrovoljnim akcijama davanja krvi iz humanih razloga i sopstvnog zdravlja , da  bi došlo do obnavljanja krvi. Posle davanja krvi oseća se zadovoljno jer je svestan da njegova A+ grupa može nekom da spase život.

Dragan Firić dao preko 40 puta krv

Doktorka iz Zavoda za transfuziju krvi kaže da ne mogu da daju krv osobe koje imaju  nizak hemoglobin, kad je prisutan umor, nizak ili visok krvni pristisak,korišćenje  lekova (preskaču se lekovi za pritisak dok se ne da krv), skorašnja prehlada, ili grip, korona, , a toga je bilo malo ovog puta u Novom Kneževcu.

DKP