17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Izložba jaja i njihovo farbanje povodom Praznika nad praznicima

U Kulturnoj zoni u Novom kneževcu je organizovana izložba ukrašenih jaja i održana radionica njihovog farbanja povodom Praznika nad praznicima – Vaskrsa koji simbolizuje  spasenje i nov početak. A jaje je simbol rađanja i nastavak novog života.  

Naime, u postorijama Kulturne zone izložena su vaskršnja jaja  Dušice Lukić i Eve Jutke Kardoš.

Deo izloženih jaja Dušice Lukić

Dušici Lukić je ovo druga izložba ukrašenih jaja kojim se ona bavi već dvadesetak godiina primenjujući različite tehnike, od oslikavanja, kao malih minijatura uljanim i akvarel bojama, rezbarenja  preciznom brusilicom, crtanja voskom i mnogih drugih tehnika, u svakom slučaju dah zastaje kad se pogledaju i ne može da se odluči koje je lepše.

Eva Jutka kardoš se 12 godina bavi nizanjem raznih perli i izradom nakita , a sedam je to nizanje prenela na jaja tako da su nastala jaja oslikan a perlama, zatim voskom, crtanjem, dekupaž tehnikom, kao i uskršnji predmeti šiveni od materijala.

Dušica sa zainteresovanom decom

Dušica i Jutka pokazuju da penzionerski dani mogu da se vrlo kreativno provode i da iza njih ostaju, pa moglo bi se slobodno reći mala umetnička dela. Svoj talenat ne kriju te su za vreme Uskršnjeg raspusta održale radionucu u Kulturnoj zoni za decu i odrasle tako da su i mlađi naraštaji i zinteresovane žene mogle da savladaju različite tenike farbanja jaja.

Dečiji radovi nastali na radionici
Najvrednije učenice:Ivana i Marija

Radionica je zamišljena kao igra bojama i mališani su učili prve forme ukrašavanja, od oblikovanih papira i njihovo stavljanje u čarapu , te bojenja, do crtanja na samom jajetu temperama i voštanim bojama. Devojčicama se najviše dopala tehnika flomasterima. Radionica je imala mnogo posetilaca, radoznalaca pogotovo za rad sa voskom i iglom. Malu tajnu je Jutka Kovač tada otkrila  – na izduvanim jajima se olovkom nacrta mustra, zatim se crtež izvlači voskom i kad se iscrta stavi se u pripremljenu boju u kojoj stoji 30 minuta i kad se osuši jaje se drži iznad plamena sveće i polako se briše ubrusom dok se ne skine sav vosak. Kad  je gotovo obriše se glicerinom ili parčetom slanine.  

Na rarionicama ima i smeha …

Na izložbi uskršnjih jaja pored Dušicinih i Evinih izložena su i jaja koja su nastala na radionici.

DKP