17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Izložba ilustracija dece Vojvodine

U Kulturnoj zoni u Novom Kneževcu je u toku izložba ilustracija dece Vojvodine na temu pesme:„Koka moje majke“ Petefi Šandora koja su učestvovala na likovnom konkursu koji je raspisala Srednja škola „Besedeš Jožef“ iz Kanjiže povodom 200 godina  rođenja Petefi Šandora  i manifestacije „Festival kukuruza“ koja se odvija oktobra meseca zajedno sa Folklorno-plesnim društvom „Tisa“ iz mesta.

Na konkurs je pristiglo preko 400 radova iz cele Vojvodine i u Kanjiži je bila velika izložba. Izabrano je  50 radova , a tri najbolja su nagrađena.

Jedna od učesnica na izložbi

Umetnički direktor Kulturne zone Robert Sabo Benke zajedno sa učiteljicom i umetničkom fotografkinjom Ivanom Popov je izabrao preko 50 radova nastalih prošle godine i izložili ih u galeriji Kulturne zone. Izložba će trajati  do 28. aprila.

Još malo radova

Radove inspurisane ljubavlju majke prema kokama i dečaka koji shvata značaj koka –nosilja nacrtala su deca uzrasta od tri do 11 godina. Ilustracije su rađene različitim tehnikama u kojima je potpuno došla do izražaja izuzetna kreativnost dece bez obzira na uzrast. Njihove ideje, shvatanja, razumevanje osnovnih poruka života se vide na njihovim crtežima i pažljivi posetilac može da uživa u stihovima  Petefija baš kroz dečije radove.   

Kristina Stankov se muzikom uklopila u izložbu

Na otvaranju izložbe je učenica II godine Srednje muzičke škole u Subotici Kristina Stankov na flauti izvela Telemanovu „Fantaziju za solo flautu“ i Debisijev “Syrinx“, savremenu kompoziciju u promenljivom ritmu i doprinela čatoliji izložbe.

O značaju ove male izložbe je govorio Robert Sabo Benke naglasivši da je ovo neuobičajeno za Kulturnu zonu jer se oni bave savremenom umetnošću ali su oduševljeni ovim radovima,  dok je jedna od organizatorki Festivala kukuruza profesorica mađarskog jezika Judit Mikuška naglasila  da na sledećem konkurs neće biti rađeni crteži, nego predmeti.

Svaki crtež na izložbi je dobio svoj broj tako da posetioci izložbe mogu da glasaju koji im se rad najviše dopada, a nakon tri nedelje će se znati koja su se tri rada najviše dopala posetiocima i biće nagrađena.

DKP