19.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Nove mogućnosti konkurisanja na međunarodnim projektima

 Desk Kreativna Evropa Srbija uputio  polaznike radionice na konkurse Kreativna Evropa i objasnio mogućnosti konkurisanja

U organizaciji opštine Kanjiža i Informacionog centra za razvoj Potiskog regiona je održana dvodnevna radionica: Info dan i radionica za osmišljavanje evropskih projekata u kulturi 12. i 13. aprila u Kanjii koju su držali predstavnici  Desk Kreativna Evropa Srbija.

U cilju podsticanja ravnomernog razvoja i doprinosa decentralizaciji kulture u Srbiji,  članovi Desk Kreativna Evropa Srbija govorili o misiji i prioritetima programa Kreativna Evropa, smernicama i uslovima za konkurisanje, finansijskom planiranju, kao i praktičnim savetima za razvoj projektnih ideja vezanih za kulturu.

Radionici su  prisustvovali predstavnici ustanova i organizacija u kulturi i medijima iz Kanjiže i okoline koji su  želeli  da se informišu o mogućnostima konkurisanja.

Deo prisutnih na radionici

Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije kojim se pruža finansijska podrška ustanovama i organizacijama na polju kulture kako bi čuvale, razvijale i promovisale evropsku kulturnu i jezičku raznolikost, kao i nasleđe, te unapređivale kompetativnost i ekonomski potencijal kulturnih, a naročito audiovizuelnih delatnosti.

Bilo je reči o misiji i prioritetima programa Kreativna Evropa u kulturi, smernicama i uslovima za konkurisanje, finansijskom planiranju, kao i praktičnim savetima za razvoj projektnih ideja, o čemu su govoriti predstavnici Deska.

Na radionici su učestvovali oni koji imaju ozbiljne planove u kulturi, s obzirom da je radionica odskočna daska za podnošenje uspešnih predloga projekta.

Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska  zajedno sa Unom Domazetoski rukovoditeljkom MEDIA Deska su govorili o misiji i prioritetima programa Kreativna Evropa uz interaktivno učešće učesnika  radiomice. Prvog dana su se prisutni takođe,  upoznali sa smernicama konkursa i projekata saradnje u koje ih je uputio Milan  Đorđević menadžer projekata,  a o finansijskim okvirima konkursnih poziva i predloga projekata ih je upoznala Ana Ćosić, finansijska konsultantkinja koja je naglasila da mora biti najmanje tri članice iz  različitih država u projektu i kako raste broj članica iz različitih zemalja tako se povećavaju i sredstava koja se dobijaju za projekte.

Una Domazetoski, rukovoditeljka MEDIA deska Srbija

Drugog dana od Mirjane Žarković, menadžerke projekata prisutni su se upoznali sa konkursnim procedurama i pripremom dokumentacije i shvatili da Kreativna Evropa ima mnogo štire mogućnosti nego što nude IPA Interreg projekti, naglašavajući kreativnost, različitost i često spojivo sa nespojivim.

Na kraju su prisutni izložili svoje projektne ideje i zajedničkim snagama se dolazilo do racionalizacije  mogućih ostvarenja ideja. Usledili su mnogi saveti i preneta iskustva iz drugih sredina, uz podsećanje da Kajakaški klub iz Kanjiže učestvuje u projektu „Zeleni kajak“  u okviru Kreativne Evrope zajedno sa Bugarskom,  Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

DKP