17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Radnom akcijom srednjoškolci obeležili Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje se već  53 godine obeležava 22. aprila u više od 150 zemalja sveta s ciljem da se stalno podseća u kakvom je stanju priroda na našoj planeti i da se stanovništvu celog sveta ukaže na problem ekosistema, na zagađenost i prirode i naseljenih mesta i ukaže kako se može poboljšati kvalitet sredine u kojoj živimo.

U Novom Kneževcu, u subotu , 22. aprila,  Dan planete zemlje je obleležen združenom akcijom srenjoškolaca i osnovaca iz mesta koji su u ranim popodnevnim satima čistili novokneževački park i priobalje reke Tise na potezu  od zgrade Opštine do zgrade Kajakaškogi kluba.

Deo učesnika u akciji „Zavrni rukave“

U organizaciji profesora biologije Vladimira Mandića iz Gimnazije i Srednje stručne škole “Dositej Obradović” se odvijala akcija koja je počela tačno u podne. Kao biolog i ljubitelj prirode  on je uključen u rad ekoloških organizacija i prati njihove aktivnosti. Ovog puta se aktivnije uključio i prijavio školu za učešće u akciji ”Zavrni rukave” koju organizuje Ekološko udruženje “Eko straža”  pod sloganom “Očistimo Srbiju “. Akcija se organizovala 22. aprila, po deseti, jubilarni put, baš kada se obeležava Dan planete Zemlje. – Ova akcija se istovremeno odvijala na  150 lokacija širom Srbije. Ove godine  je učestvovalo tri puta više akcijaša  nego na akciji prošle godine. Poruka ovih akcija stiže do ljudi i oni postaju svesni ekološkog problema. To su problema sa divljim deponijama i velikom količinom otpada u prirodi . Učenici srednje škole i pridruženi učenici osnovne škole su čistili gradski park i obalu reke Tise – rekao je profesor Mandić.

Akciji su se priključili i sugrađani u prikpljanju otpada te je poslata lepa ekološka poruka da se razvija ekološka svest u ovoj lokalnoj zajednici.

DKP