17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Premijer Pokrajine Igor Mirović posetio Specijalnu bolnicu i gradilište buduće sportske hale

Pokrajina izdvojila 100 miliona za rekonstrukcju najstarije zrgade u novokneževačkom bolničkom centru i 639 miliona za izgradnju sportske hale

U ponedeljak, 8. maja predsednik  Pokrajinskog izvršnog veća Igor Mirović sa sekretarima za zdravstvo Zoranom Gojkovićem, za sport   i omladinu  Danetom Bastom i direktorom Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Milošem Miletićem je posetio Specijalnu bolnicu za prihijatrijske bolesti „Sveti Vračevi“ i gradilište buduće sportske hale u Novom Kneževcu u prisustvu predsednika Novog Kneževca dr Radovana Uverića i članova Opštinskog veća.

Prilikom posete „Svetim Vračevima“ premijer APV je pogledao kako teku pripreme za adaptaciju Psihijatrije II, najstarije zgrade u bolničkom krugu koja je izgrađena krajem XIX veka i u kojoj leže bolesnici oboleli od bolesti zavisnosti. Pokrajinska vlada je obezbedila 100 miliona dinara za finansiranje radova na adaptaciji Psihijatrije II. Radiće se adaptacija unutrašnjih delova zgrade od zidova, podova, do plafona, kao i zamena stolarije. Biće takođe, urađena spoljašnja termoizolacija na fasadi, zamena krova i uradiće se parterno uređenje. Po rečima premijera Mirovića uskoro će biti raspisana javna nabavka za izvođača radova.

-Tokom leta započeće rekonstrukcija objekta – rekao je premijer  Mirović. – U razgovoru sa upravom bolnice postignut jr dogovor da se obezbede stredstva za nove krevere i dušeke, kao i za sanitetsko vozilo koje je neophodno za prevoz pacijenata za pregled u druge bolnice, a plan nam je u narednoj godini da izdvojimo novac za uređenje infrastrukture  u krugu bolnice.

Prilikom obilaska gradilišta sportske hale Igor Mirović je istakao da je projekat vredan 639 miliona dinarai da će se izgraditi objekat površine 2.162 m2 koji će imati 450 sedišta za gledaoce. Biće namenjen za košarku, rukomet, odbojku, tenis, borilaćke sportove  i drugo.

– Novi Kneževac je jedna od pet opština u pokrajini koja nema sportsku  halu i posebno je važno jer smo godinama pripremali ovaj projekat i počeli smo u decembru. Radovi polako odmiču jer je 600 dana ugovoreni rok.  Ova hala će mnogo značuti za dvadeset i tri  portska kluba. Želimo da u jednoj malo sredini na kraju zemlje opsatane ovo  mesto  iako poslednjih godina i decenija beležimo negativne demogravske trendove. Moramo da se borimo da dovedemo kompanije, preduzeća  da ljudi pronađu ovde radna mesta i da se iz ove sredine i drugih nerazvijenih manjih mesta ne sele u velike gradove. Tome služi ova investicija. Borimo se na sve načine da ova mala sredina opstane – rekao je Igor Mirović.

Tom prilikom je rekao da će vlada Pokrajine raditi i na drugim projektima u ovoj opštini, prvo na asfaltiranje ulica u Novom Kneževcu i drugim mestima opštine, kao i nastavku izgradnje Crnobarskog puta i drugo.   

Predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić  se zahvalio premijeru Miroviću što je došao u Novi Kneđževac i posetio Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti  povodom odobrenih sredstava  od Vlade  APV za rekonstrukciju  jednog bloka i naglasio da rekonstrukcijom ovog bloka  Specijane bolnice „Sveti Vračevi“ krajem ili početkom naredne godine će biti rekonstruisani svi blokovi u njoj, kao i zbog drugog razloga posete premijera Mirovića da pogleda dokle su stigli radovi na izgradnji sportske hale. – Mi smo bili jedna od retkih opština u Vojvodini koja nema sportsku halu i evo radovi su u toku i očekujemo da tokom sledeće godine sportska hala bude završena i služi velikom broju sportskih klubova, dece i rekreativaca i da u  Novom Kneževcu omogućimo bavljenje sportom  na kvalitetniji način.

DKP