Novi Kneževac – Hor „Lira“ osovjio srebrnu medalju

Na XXII međunarodnom horskom takmičenju u Bjeljini Ženski hor „Lira“ dobio drugu nagradu sa 86,33 boda tamičeći se u kategoriji ženskih horova

Ženski hor „Lira“ je tokom prošlog vikenda učestvovao na XXII međunarodnom horskom takmičenju „Majske muzičke svečanosti“ u Bjeljini ( Republika Srpska) među 2000 horista koji su se takmičili u 10 kategorija. Horisti su bili iz Srbije, Hrvatske , Republike Srpske i Federacije BiH.

Srpsko pevačko društvo „Srbadija“ iz Bjeljine je bilo organizator ovih susreta , a takmičenja su se odvijalo u Sabornom  hramu, u Muzeju grada i Centru kulture  gde je nastupalo 16 članica Ženskog hora „Lira“ pod dirigentskom palicom Aleksandre Neckov. Hor „Lira“ je izveo tri duhovne kompozicije: Ruski napev „Blagoslovi duše“, od Damaskina „Gospodi usliši“ i Mokranjčevo „Vozbranje“, kao i Drugu Mokranjčevu  Rukiovet  i po ocini stručnog žiria osvojili srebrnu medalju, tj. drugu nagradu sa 86,33 boda.

Pored takmičenja ženskih horova, takmičili su se i mešoviti, dečiji horovi, vokalni ansambli, horovi pravoslavne duhovne muzike i drugi.

Hor „Lira“ postoji preko tri godne u okviru Udruženja Muzički centar „Vivace“ i ovo im je bilo prvo i odmah odlično učešće na takmičenju.

Vratile su se pune utisaka, novih iskustava i pozitivne energije sa ovog putovanja i nadaju se ponovnom učečću na ovom takmičenju sledeće godine.

DKP

fotogravije Ivana P.