Novi Kneževac – Obeležen Svetski dan borbe protiv multiple skleroze

Okupljanjem i druženjem članovi Udruženje obolelih od mitiple skleroze Severnobanatskog okruga obeležili Svetski dan  borbe proriv mlutiple skleroze

30. maj je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. Obeležavanjem ovog dana širom sveta skreće se pažnja na ovu izuzetno ozbiljnu bolest i njeno neophodno lečenje. MS (mltple skleroza) je najčešće neurološko oboljenje mladih ljudi, koji oboljevaju između 20. i 40. godine života, kada se najviše nalazi u životom, profesionalnom i porodičnom usponu i dosežu se najveće i najvažnije granice života. „ Stalna i ponavljana oštećenja mijelina(mijelin je masna bela supstanca koja oblaže aksone nekih nervnih ćelija, formirajući elektroizolacijski sloj. Bitan je za pravilno funkcioniranje nervnog sistema. To je izdanak jednog tipa glijinih ćelija )  dovode  do demijelinizacije , te nervna vlakna  – aksioni propadaju, kritičan gubitak aksiona dovodi so neuroloških ispada.“ Te je neophodna stalna borba za lečenje ovog oboljenja.

Druženje članova Udruženja MS-a

U četvrtak, 18. maja Udruženje obolelih od MS-a Severnobanatskog okruga se okupilo u svojoj kući u Novom Kneževcu, koja je prilagođena obolelim od ove bolesti da bi mogli nesmetano da se kreću i borave u njoj i druženjem obeležili Svetaki dan borbe protib multiple skleroze svojom raspoloženošću, vedrinom i razgovorima kako da prebrode ovu bolest, smenu raspoloženja i razmenilu su iskustva koji im lekovi više prijaju od drugih.

Presednik Udruženja Igor Nađ je okupio članove udruđenja iz Kanjiže, Horgoša, Novog Kneževca, Senćani su bili sprečeni da prisustvuju i uz druđenje im podelio prigodne poklone koje je pripremilo društvo MS Vojvodine  koje podržava Ministarstvo Republike Srbije za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja.

Vreme je brzo prošlo u razgovoru, šali, priči o porodici i svojim članovima koji nisu mogli da se odazovu pozivu. Dogovorili su se da će u subotu, 27. maja zajedno ići na manifestaciju „Svaki korak je pobeda“  koju organizuje  Udruženje obolelih od MS iz Kikinde i posvećena je isto Svetskom danu borbe protib Ms-a te će se zajedno prošetati po centru grada.

Predsenik Nađ sa članom Goranom iz Kanjiže

Predsednik Udruženja obolelih od MS-a Severnobanatskog okruga  Igor Nađ je rekao da ovo udruženje ima oko 50 registrovanih članova koji boluju od ove bolesti i da nisu svi pokretni i spremni za druženje, te su i tekako značajne radionice koje se održavaju bar šest puta godišnje jer dižu moral, uče ljude da budu kreativni i ne zatvaraju se u sebe i svoju bolest. Ali oni koji se okupljaju vole da se druže. Unapred se raduju slavi Udruženja 28. juna i 21. humanitarnoj likovnoj koloniji „Život je umetnost“ koja će  se održati krajem juna ove godine.  

DKP