Kanjiža –Regionalni Info dan

Opština Kanjiža bila domaćin Regionalnog Info dana vezanog  za aktuelne pozive u okviru IPA –Interreg programa. Skupu prisustvovali zaiteresovani iz cele Vojvodine

Opština Kanjiža je nedano bila domaćin Regionalnog Info dana vezanog za aktuelne pozive u okviru IPA Interreg programa na kojem su govorli Relja Burzan, šef kancelarije zajedničkog tehničkog sekretarijata za IPA programe prekogranične saradnje HU-SRB u Subotici i komunikacijski menadžer na programu, Dejan Vujinović.

Predstavnici tehničkog sekretarijata su predstavili mogućnosti za pisanje  programa za koje je raspisan I poziv , objašnjavali prihvatljivost aplikanata i troškova, logiku projekata, kao i indikatore, način prijave, process procene, kao i implementaciju samog programa.

Predsednik opštine Kanjža Fejstamer u razgovoru s timom ICR

Sve prisutne je na početku Info dana pozdravio predsednk opštine Kanjiža Robert Fejstamer naglasivši da je počastvovan što može da otvori ovu stručnu konferenciju  i pozdravio je stručnjake koji i praktično i teoretski pružaju svoje znanje.  – Brzo će proći 60 dana koliko preostaje da se projekti apliciraju – rekao je predsednik Fejstamer. Predočio je problem na koje aplikanti mogu da imaju jer ima iskustva sa projektima i podsetio ih da se projekti pišu na engleskom jeziku i svima poželeo da uspešno napišu projekat izrazivši nadu da će se sledeći put naći na spisku projekata koji su uspešno aplicirali.  

Direktorka ICR Kristina Molnar Makai

Direktorka Informacionog centra za razvoj potiskog regiona (ICR) Kristina Molnar Makai je govorila kakvo iskustvo u praksi oni kao institucija imaju u međunarodnim projektima. Naglasila je da je svrha sastanka finansiranje IPA projekta Mađarska –Srbija. – Danas je informativni dan gde možemo da sagledamo kako ko sa čim može da konkuriše i najviše nas interesuje finansijska konstrukcija. Kristina Molnar Makai je naglasila da opština Kanjiža ima više od 15 godina iskustva u apliciranju evropskih programa i u okviru njih su imali više od 30 uspešnih  projekta koji  su bili Interreg IPA programi  Mađarska – Srbija i Rumunja – Srbija.  – U ICR-u imamo odlično pripremljen tim koji uvek daje sve od sebe da se uspešno pripremi i realizuje projekte  – rekla je direktorica Kristina.

Dejan Vujinović, komukacijski menadžer na programu

Dejan  Vujinović, komunikacijski menadžer na programu  iz Subotice je rekao  da je jedna od njihovih aktivnosti promovisanje programa , kasnije pomaganje svim onim koji žele da  se prijave  i apliciraju. – Mi smo programska operativna struktura sa sedištemu Budimpešti u modelu zajedničkog upravljanja dve zemlje, Mađarske i Srbije  koja sprovodi ove Info dane na teritoriji RS i Južne Mađarske – rekao je Vujinović. – Naglašavam da su aplikanti iz Potiskog regiona vrlo agilni , učestvuju godinama u nazad uspešno na našim  javnim pozivima. Mi pokrivamo APV  tako da bilo ko iz neprofitnog sektora, ne samo NVO, nego fakulteti, lokalne samouprave , pokrajinski sekretarijati  mogu konkurisati na nekim od naših prioriteta – naglasio je Vujinović ističići da u ovom period od  2021. do 2026. su izdvojena tri proriteta: – zelenija Evropa i zaštita životne sredine, ako i zaštita rizika od poplava; – više socijalnija  Evropa , odnosno da se projekti baziraju na oblasti kulture i turizma; – saradnja između institucija (ljudi ljudima ) i  tu računamo na manje projete iz udruđenja građana bez obzira iz koje oblasti dolaze trz. Projkte saradnje.

Sredstva dodeljena za ovaj prvi poziv su preko 40 miliona evra za sufinansiranje projekata i to je sjajna podrška za ovaj pogranični region. Na ovaj način se harmonično razvijaju pogranični regioni. Potrebno je naći partnera iz Mađarske i oblast gde bi aplikant  projektom podigao svoje poslovne  kapacitete.

   DKP