08.02.2025
Novi Kneževac

Novi Kneževac – U kuvanju riblje čorbe najbolji Jožef Makra iz Banatske Topole

Od 68 ekipa ili takmičara najbolji po mišljenju šestočlanog žiria je Jožef  Makra iz Banatske Topole. Vreme bilo dobro, raspoloženje prisutnih odlično, a orkestar “Žice iz ravnice” uveseljavao prisutne

U subotu, 8. juna po izuzetno lepom i toplom vremenu u organizaciji opštine Novi Kneževac je održano Takmičenje u kuvanju riblje čotbe u okviru Manifestacije “Leto 2023” u Novom Kneževcu.

Podela ribe

Za takmičenje se prijavilo  68 takmičara iz mesta, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada Subotice, Mužlje, Banatske Topole, Martonoša,  kao i nekoliko ekipa  iz susedne  Mađarske i Rumunije, tako da je ovogodišnje takmičenje imalo međunarodni karakter.

Bio je bogat fond nagrada jer su se dodeljivale medalje za najbolje čorbe, pehari za prva tri mesta , a  za najbolje od najboljih ribljih čorbi su uručeni kotlići.

Deo nagrađenih takmičara

Ove godine je bilo dosta sponzora pored opštine Novi Kneževac i  AD “Aleve” koje su obezbedile prva ribu ( 3 kg šarana po takmičaru) i začine, te je bio bogat fond nagrada kao i nagradu iznenađenja – LCD televizor sa ekranom od 84 inča koji je dobila Ina Radaković koja je bila deo takmičarske ekipe i koja je naravno, oduševljena nagradom.

Dodeljene robne nagrade

Ove godine se riblja čorba isključivo kuvala na gas  te je i takmičenje imalo brži tok.

Žiri je bio šestočlan,  svi su nosioci titule viteza kulinarstva, a predsednik žiria Imre Es Sabo iz Gornjeg  Brega je rekao da je žiri ove godine imao složen zadatak jer je često samo pola poena odlučivalo o dodeli nagrade. Rekao je da ove godine nije bilo loših čorbi, bilo je dobrih, više dobrih i najboljih.

Uz druženje, zabavu, muziku orkestra “Žice iz ravnice” nekoliko stotina ljubitelja prirode, reke Tise i kuvanja riblje čorbe je uživalo u hladovini koju je prižala šuma na obali reke i ispod mosta na potezu od Bronksa do Kajakaškog kluba, pa i dublje uz obalu Tise.

Veselje u punom jeku

Posle probanja uzoraka rublje čorbe koji su bili obeleženi brojevima  žiri je dodelio nagrade u tri kategorije. Dobijene su medalje za čorbe, pehari, kao i kotlići baš za najbolje čorbe. Najbolju čorbu je skuvao Jožef Makra iz Banatske Topole koji je vrlo zadovoljan i ponosan što je osvojio kotlić, a druga je bila ekipa iz Kikinde “Banatski kulinari”, a neki od nagrađenih su i Milan Vukašević iz Novog Sada, Tihomir Stajić iz Zrenjanina, Dragan Okovacki iz Novog Kneževca, kao i Dušan Lukin iz Kikinde.

DKP