19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Slikari stvarali pod utiskom lepota Novog Kneževca

Kao za tren protekla je sedmodnevna  21. međunarodna humanitarna likovna kolonija “Život je umetnost “ koju je krajem juna meseca organizovalo Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga  u svojoj MS kući u Novom Kneževcu.

Zahvaljujući pomoći opštine Novi Kneževac, kao i opštine Kanjiža, predsednik Udruženja Igor Nađ je uspešno organizovao Međunarodnu koloniju i sve prateće aktivnosti Udruženja koja su bila u ovom periodu. Naravno, uz pomoć volontera i ljubitelja slikarstva.

Neformalno druženje slikara

Za razliku od prethodnih godina ove godine je  u toku kolonije organizovana izložba jednog od učesnika kolonije. Naime, Udruženje Kulturna zona je prepoznala ogromnu energiju , visprenost i talenat Željana Pavića iz Kastva ( Rijeka – Hrvatska) i priredila mu izložbu radova u prostorijama Kulturne zone koji su nastali ranijih godina na koloniji , koji su bili u privatnom vlasništvu diljem Srbije i najnovijim radovima nastalim na ovogodišnjoj koloniji.  A izložba je izazvala veliku pažnju i još to uvek radi mada se sutra (petak) zvanično zatvara.

Rezanje slavskog kolača

Tokom kolonnije je obeležena i slava Udruženja, 28. juni, Vidovdan. U prostorijama, tj. MS kući je osvećen i prerezan slavski kolač i održan parastos za preminule članove ovog udruženja u prisustvu članova Udruženja, gostiju srodnih udruženja iz Kikinde, Inđije i Bačke Topole i naravno  prisutnih slikara. Slavlje  je nastavljeno uz druženje i muziku.

Veselje na slavi Udruženja

Slikari su se kako kažu prijatno proveli u Novom Kneževcu. Jedne tihe predvečeri predsednik Udruženja Nađ je slikare poveo na vožnju brodicom  po debeloj i sporoj Tisi sve do državne granice. Priroda je bila nesebična jer su prizori  sa suncem na smiraju bili prijatni za slikarske oči te su nastale mnogobrojne fotografije , a klasična muzika Pjacole i Šostakoviča koju je izvodio na harmonici Ivan Bičkei je još više potvrdila utisak.

Vožnja brodom

I nije to bio jedini susret sa rekom Tisom , pored svakodnevnih, najčešće jutarnjih šetnji slikari su se provozali i gliserom po reci i osetili malo adrenalina koji reka nudi, iako je mirna.

Deo slika nastalih na 21. koloniji

Na koloniji na kojoj su učestvovali slikari iz Makedonije ( Toma Dimovski), Hrvatske (Željan Pavić), Mađarske (Lorant Agošton) i Srbije ( Janko Laco – Zrenjanin, Braco Azarić – Novi Kozarci, Ljiljana Nedeljkov i Svetlana Moritz Miladić  – Bačka Palanka, Žarko Đukić – Pivnice ,Verica Čupić Jošić i Snežana Mandić – Bački jarak, Duško Perišić – Zaječar) ostala su umetnička dela , koja su prenela utiske koje je na slikare ostavio Novi Kneževac.

DKP