19.06.2024
Uncategorized

Mokrin (Kikinda) – U pohode Mokrin Hausu

  Književno veče Milivoja Popova – Bezbojni plamen zasijao i u Mokrinu

Krajem prošle sedmice u Mokrin Hausu, prestižnom kulturnom centru u samom Mokrinu je održano književno veče Milivoja Popova  pred ljubiteljima pisane reči kojih je bilo iz mesta, ali i iz Kikinde i okoline.

Sa promocije u Mokrinu

Mladog  pisca i  njegov nagrađeni prvi roman “Bezbojni Plamen” su predstavile Senka Vlahović, urednica u BKC ( Banatskom kulturnom centru) koji je zajedno sa gradom Kikinda dodelio nagradu Milivoju Popovu i izdao roman i obrazložila je zašto ju je dobio, izemđu ostalog rekavši da je spojio mladost i mudrost i uplovio u prave kjniževne vode i najavila skorašnju promociju knjige i u Kikindi.

Senka Vlahović iz BKC

Njegova učiteljica, Zorica Bugarčić, koja živi u Mokrinu je jedna od organizatorki ove kniževne večeri i prisećala se Mike kao svog talentovanog učenika i pričala o njegovim prvih književnih pokušaja, naglasivši da je od malena bio vrlo ozbiljan, odgovoran i da je mnogo čitao što je i rezultiralo pojavom ove knjige.

Autor je govorio o samoj knjizi, šta ga je podstaklo da je napiše i kako je od priče o Simi Siromaševiću nastao roman koji je presek naše društvene sadašnjosti, izopačenosti i negativih događanja. Tom prilikom je najavio da radi na novom romanu koji će se odvijati u budućnosti, ali neće biti u žanru SF romana, ostaje u domenu trilera.

Milivoj uživa dok čita odlomke iz romana „Bezbojni plamen“

O ovom urbanom trileru je dovorila i Danica Knežević Popov koja je ujedno bila i moderator večeri naglašavajući da glas mladosti danas treba slušati jer oni vide svet onakav kakav jeste u ovom trenutku , bez roze naočari i sentimenta koje nose  godine i nude rešenja problema samo ih treba pažljivo pratiti i slušati. Iako je bezbojan plamen, pisac vidi dugu i kroz njenu prizmu prelama sve junake romana i boji ih njenim bojama. Pa iako duga kratko traje budi nadu u bolje, dugačije sutra , a i da nije onako kako izgleda ili kako jeste. Sve zavisi od doživljaja, stava, raspoloženja, ubeđenja. A Milivoj Popov sve to nudi čitaocu, da se zabavi i otkrije da li je bilo ili nije, ili će biti ili neće, to be or not to be! Odlučite sami.

DKP

fotografije: Rober Sabo Benke, Ivana P.