Kanjiža – MANIFESTACIJA ZA DAN SVETOG STEFANA I PRAZNIK NOVOG HLEBA

Kanjiža – MANIFESTACIJA ZA DAN SVETOG STEFANA I PRAZNIK NOVOG HLEBA  

U Kanjiži je na trgu ispred Gradske kuće i u Malom parku održana manifestacija povodom Dana Svetog Stefana i praznika novog hleba u nedelju 20. avgusta nizom manifestacija koje su okupile veliki broj ljubitelja praznovanja, druženja, igranja i muzike, jer je  20. avgust  praznik mađarske nacionalne zajednice utvrđen kao datum od posebnog značaja, kao potvrda multikulturalnosti, jedne od najveće vrednosti u Vojvodini.

Crtanje u Malom parku

Lokalna samouprava Kanjiže se potrudila da trenutke praznika zajedno podele sa gostima i da se raduju novom hlebu i novom životu , zalogu našeg opstanka i vere u budućnost.

Obeležavanje ove svečanosti počeo je misom i liturgijom u rimokatoličkoj i pravoslavnoj crkvi osvećenjem hleba , a u popodnevnim satima je za mališane u Malom parku priređeno niz manifestacija koje su im ulepšale popodne od igara, radionica igranja zajedno sa roditeljjima do lutkarskih predstava, kao i luna parka locirana na dva mesta, jedan sa zamkom i skakaonicom, drugi sa bazenom i loptom u kojoj su deca boravila i kotrljala se po vodi ili jahala ponija.

Pravo uživanje

Pored vašara ručnih proizvoda, ponude raznovrsne hrane prisutne su pored Dečijeg koncerta folklornog orkestra “Kolompoš” zabavljali na ulici Duvački ofkestar “Band of Streets” iz  Segedina svirajući evergrin melodije. Ivan Kamaraš je nastupao uz gitaru i pesmom zabavio prisutne. Proglašeni su i rezulti  dečijeg likovnog  konkursa  i dodeljene su nagrade za najlepši hleb.

Ulični sviraču „Bend of Streets“

Nakon intoniranja himni državne i mađarske, osvećen je hleb i svečano lomljen i podeljen mnoštvu prisutnih. Tom prilikom predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer je pored značaja paznika rekao i – Žetva je najvažniji posao u poljoprivredi, mukotrpan, ali i ispunjen radošću, jer dobar rod znači bogatstvo i da će biti dovoljno hleba do nove žetve. Čin koji kruniše dobro obavljen rad praćen odgovarajućim okolnostima. Žetva je nekada bila i pravi zajednički zadatak u kojem je svako imao svoje zaduženje –znalo se ko kosi, a ko vodu nosi.

Predsednik opštine lommi hleb

– Na taj način danas nas priseća na tradicionalne vrednosti kako kod pojedinca, tako i u krugu zajednice, kao što je odanost, odmerenost, tolerancija i marljivost. Hleb je čovekov saputnik od rođenja do smrti, obožavan, utkan u civilizaciju kao izvor života bez obzira na vreme i prostor. Ima i duhovnu i kulturnu posebnost. Hleb je simbol velikog truda, rada i volje, i ukazuje na rast i opstanak čoveka i njegove zajednice. Današnja manifestacija je prilika za slavu Novom hlebu koji je više od obične namirnice. On znači život, znači opstanak, znači polaznu tačku kojoj se iznova vraćamo. Možemo biti bez ičega, ali ne i bez hleba, pa ćemo i u 21. veku sačuvati nasleđe naših predaka – rekao je na kraju govora predsednik Fejstamer.

Vera Tot i Budimpeštanski džez orkestar

Na kraju je održan koncert Vere Tot i Budimpeštanskog džez orkestra , a nakon njega je Kanjiža osvetljena vatrometom , a Gradska kuća svetlosnim slikama.  

Manifestaciju je podržao i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu.

DKP