19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Obeležen Svetostefanski praznik novog hleba

U organizaciji Kulturno umetničkog društva “Tisađenđe” u nedelju, 20. avgusta je po 15. put organizovana svečanost povodom Svetostefanskog praznika novog hleba.

U popodnevnim časovima  organizovana je svečana povorka od centra grada do rimokatoličke crkve “Svetog Đorđa” gde je župnik Mihalj Eroš osvetio hleb napravljen od novog brašna.

Kulturno umetnički program je održan na platou ispred opštine Novi Kneževac pred mnogobrojnom publikom i zvaničnicima. Robert Jakša, državni sekretar zaštite životne sredine je govorio o prvom mađarskom kralju Svetom Stefanu koji je pre 940 godina proglašen za sveca, a Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine 2018. godine donela je odluku, kojom je 20. avgust, praznik mađarske nacionalne zajednice utvrđen kao datum od posebnog značaja, kao potvrda multikulturalnosti, jedne od najveće vrednosti u Vojvodini.

Predsednik SO Nandor Ujhelji

Predsednik Skupštie opštine Novi Kneževac Nandor Ujhelji je prelomio hleb pravljen od ovogodišnjeg brašna koji je podeljen prisutnim na platou.

Tokom svečane manifestacije je organizovan program za decu, priređena izložba ručnih radova. Publiku je zabavljao Tamburaški orkestar “Šarkanjću”, kao i sekcije KUD-a “Tisađenđe”. Gosti manifestacije su bili muški hor “Panonija “iz Čoke.

Sekcija citraša KUD „Tisađenđe“

U večernjim satima je organizovan ples uz orkestar iz Mužlje, a sve se završilo vatrometom iznad reke Tise.

Magdalena Kovač, predsednica KUD „Tisađenđe“ je rekla da ovo udruženje Dan Svetog Sefana obeležava već 35 godin unutar udruženja, a Opština Novi Kneževac, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine , Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Fondacija “Betlen Gabor” i Ministarstvo za ljudske  resurse Republike Mađarske – Čoro fondacija su pokrovitelji manifestacije.

DKP