Srpski Krstur (Novi Kneževac) – Štrudlijada obradovala meštane

Podmlađeni aktiv žena iz Srpskog Krstura ne posustaje sa akcijama i izmišljanju novih događanja. S obzirom da je selo oduvek bilo poznato po raznim manifestacijama koje su animirale i okupljale mnogo društva oko sebe tako je i ovogodišnja štrudlijada odjeknula selom.

     U nedelju 3.septembra okupile su se žene od 30 i nešto do 70 godina i kako se to u Banatu kaže „sele i zamesile“ ukiselo testo – štrudle, s makom, “sasirom“, rogačem, višnjama, jabukama, orasima, kakaom, grizom i ko zna još sve čime… Svoje ponude su lepo dekorisale i izložile na ručno rađenim stolnjacima postavljenim ispred seoskog Doma kulture i poslužili sve koji su tuda prolazili.

Ispred Doma kulture

     Za dobrim kolačima se isto prašina diže, pa se brzo pročulo da u centru ima dobrih kolača te je i posetilaca bilo i te kako…. Samim tim su i štrudle brzo nestale.

Druženje žena se nastavilo u Srpskoj kući u popodnevnim satima sa gošćama iz Aktiva žena iz Novog Kneževca, Sanada, Ostojićeva i Jazova. Šezdset veselih žena se družilo uz živu muziku i po koju štrudlu namenjeno za njih i dogovorile da naredne godine sve učestvuju u Štrudlijadi koja će biti takmičarskog karaktera i okupiti učesnice iz celog Banata da se zna čija je štrudla najbolja i ko ume da je umesi kako valja.

Na popodnevnom druženju

Organizatorka i koordinatorka prve Štrudlijade je bila predsednica Aktiva žena Srpskog Krstura Dušica Mavrenski koja se potrudila da se obezbede i sponzori i donatori manifestacije, a to su bili opština Novi Kneževac, seoska Mesna zajednica, pekara Simkać, Predškolska ustanova u Srpskom Krsturu i sve žene koje su pravile štrudle.

Obrenka HB

fotografije Zorica Ranisavljević