17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – XIX festival “Tisin cvet” otvoren promocijom knige o njenom osnivaču

Mr Aleksandar S. Vujić je 2005. godine osnovao Festival kamerne muzike “Tisin cvet” i do smrti septembra 2017. bio njegov umetnički direktor. U Novom Kneževcu prva promocija knjige “Aleksandar Vujić od A do Š”. Na promociji svirala Maja Timotijević dobitnica nagrade “Aleksandar Vujić” koju dodeljuje Kamreni orkestar “Sinfonijeta”.

Prošlog vikenda je u Novom Kneževcu otvoren XIX po redu Festival kamerne muzike “Tisin cvet” koji je polako prerastao u kulturnu baštinu ovog mesta. Festival je otvoren promocijom knjige Snežane Nikolajević i Branke Radović “Aleksandar Vujić od A do Š” kompozitor, dirigent, pijanista…koji je bio osnivač ovog festivala  2005. godine i njegov umetnički direktor  sve do smrti 2017. godine. U znak sećanja na njegov izuzetan rad i kao pijaniste, dirigenta i kompozitora dva vrsna muzikologa Snežana Nikolajević i Branka Radović su napisale knjigu o njemu koja podseća čitaoca na sve ono što je profesor Vujić uradio tokom svog izuzetno bogatog muzičkog života. A spupruga Ana Vujić je odabrala da Novi Kneževac bude prvo mesto u kojem će se održati promocija knjige u znak sećanja na Aleksandra i njegovu ljubav prema ovom festivalu, a i što je sada daleke 1963. godine baš u ovoj sali gde se danas odvijaju koncerti Aleksandar  Vujić održao svoj prvi solistički koncert na klaviru kao srednjoškolac jer vodi poreklo iz Sente.

Snežana Nikolajević u koncertnoj sali Biblioteke

Knjiga može da se čita kao rečnik jer je ona pojmovnik interesovanja i delovanja Aleksandra Vujića. Na primer  D:  Diplomski rad, Dirigovanje, Duhovnost, Duhovna akademija, P: Pijanizam, Pedagogoja, Porudžbine, Prvo beogradsko pevačko drušzvo i tako do Š: Šaca kako su ga prijatelji i porodica zvali. “Bio je omiljen i imao širok krug prijatelja. Imao je tu ne tako čestu odliku da je srdačan s ljudima različitog obrazovanja i interesovanja i raznih godina starosti i sa raznih medija. Njegova sposobnost da svoje ponašanje , rečnik i teme razgovora prilagodi situaciji i sagovornicima bila je izuzetna. Ali imao je i jednu toplinu i srdačnost koja je ljudima prijala – napisale su, između ostalog, autorke knjige. Knjiga u svakom slučaju doprinosi da oni koji su ga poznavali upozaju ga još više, da se prisećaju bliskih susreta , uživaju u njegovim uspesima prikazanim u knjizi, a prisutni te večeri u sali Narodne biblioteke “Branislav Nušić” su imali prilike da pogledaju odlomke intervjua sa profesorom Vujićem, njegova značajna dirigovanja, kao izvođenja njegovih kompozocija, a vrhunac je bilo izvođenje jedne od 27 varijanti profesorovog ”Srpskog kola” koje je Stefan Milenković izvodio na Kolarcu.

Aleksandar S. Vujić 2013.

Snežana Nikolajević je govorila o velikom kompozitorskom opusu od preko 200 dela Aleksandra Vujića, uspesima kao pijaniste , kao i dirigenta koji je dobio značajna svetska priznanja i kao kompozitor i dirigent. Profesor Vujić je nosilac medalje Zoltan Kodalj u Mađarskoj, Državne nagrade Izraela i Sretenjskog krsta trećeg reda 2014. I još mnogo nagrada za kompozicije, za horska izvođenja i dirigovanje.

Novokneževčane, a i druge da podsetimo da je profesor mnoga svoja dela posvećivao i pisao za umetnike koji su ih izvodili i da je Novi Knežževac imao čast da tokom festivala prisustvuje svetskoj premijeri izvođenja dela profesora Vujića jer njegova dela se izvode u čitavom svetu.

Ovogodišnja dobitnica nagrade “Svetozar Vujić” koju dodeljuje Sinfonijeta iz Beograda, prvi privatni kamerni orkestar koji je Vujić osnovao kao i Madrigalski hor na fakultetu, je dodelio četvrti put nagradu za najbolje izvođenje na Kolracu “Jevrejske svite “ pijanistkinji Mariji Timotijević  koja je deo ovog dela izvela u novokneževačkoj Biblioteci, a Ana Vujić joj je uručila nagradu. Tom prilikom Timotijevićeva je rekla o profesoru Vujiću da je osećao polifoniju i orkestarsku figuru koju je ona dočarala  u “Jevrejskoj sviti”  i naglasila da je profesor savremeni kompozitor koji ostavlja slobodu interpretatoru da ispolji svoja osećanja jer je kao dirigent odlično poznavao orkestar , a kao pijanista klavir.

Marija Timotijević svira deo iz „Jevrejske svite“

Gospođa Ana Vujić je na otvaranju festivala poklonila knjige značajnim ljudima iz ove sredine za razvoj festivala, direktoricama Biblioteke nekadašnjoj Dušanki Tomić i sadašnjoj Gabrijeli Romhanji i direktorici Muzičke škole Aleksandri Neckov kao i Petru Terziću iz Sente koji je zaslužan da se Muzička sala u Senti zove Aleksandar Šaca Vujić od 2019. godine. Tom prilikom je rekla – Ideja o publikaciji potiče od Branke Radović  da  zajedno sa Snežanom Nikolajević naprave monografiju o mom suprugu. Oberučke sam prihvatila tu ideju jer njih dve su svakako najugledniji muzikolozi u Srbiji. Čim mi je Snežana predočila koncept publikacije , znala sam da će to biti veoma interesantno i neobično napisana monografija u vidu pojmovnika koja se lako čita i ima mnogo informacija o aktivnostima pa do analiza pojedinih najvažnijih dala moga supruga.

Ana Vujić sa knjigom o profesoru

Festival će trajati šest dana sa pet koncerata, a pokrovitelj festivala je opština Novi Kneževac uz sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Umetnički direktor Festivala kamerne muzike “Tisin cvet” je Svetozar Vujić Borski.

DKP