Velebit (Kanjiža) – Deseto takmičenje u kuvanju ajvara- Izađi mi na teglu 2023

Jubilarni 10. po redu karavan „Izađi mi na teglu“na Velebitu  i nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod otvorenim nebom

Karavan interesantnog i simpatičnog naziva „Izađi mi na teglu“ još jednom kreće na put da stane uz prijatelje i partnere, da upozna neke nove ljude, da ispeče još mnogo paprike, ukrsti varjače, kruniše najbolje i da se svi dobro zabave   jer ove godine  se slavi 10 godina najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu!

Tako karavan stiže 9. septembra na teritoriju opštine Kanjiža gde će se u Velebitu ispred škole postaviti mesta za kuvanje. Cilj manifestacije je,  čiji je organizator Mesna zajednica Velebit,  da se reši večito pitanje: ko pravi najbolji ajvar, kome pripada titula Ajvar majstora!

Za kuvanje ajvara organizator obezbeđuje sledeće: mesto za kuvanje (pokriveno, mobilno ognjište), drva za loženje, papriku za ajvar, tegle za ajvar, sto i stolice, so, šećer, ulje. Takmičarske ekipe treba da donesu sa sobom: posudu za kuvanje, varjaču, kutlaču, noževe i aparat za mlevenje paprike.

Uz to biće potrebno samo dobro raspoloženje, zdrav takmičarski duh i dobar recept koji će osigurati uspeh! Tako za ovu manifestaciju stvarno važi izreka: važno je učestvovati, jer sva količina pripremljenog ajvara ostaje takmičarima.

Od uzoraka ajvara će tročlani žiri (tehnolog prehrambene industrije, kuvar i poznata ličnost zajednice) odabrati tri najfinija. Drugo i trećeplasirani će dobiti poklone organizatora, a nagrada ekipe koja priprema najbolji ajvar je mogućnost učešća u finalu karavana.

Prvoplasirana ekipa u Velebitu dobija mogućnost da učestvuje u velikom nacionalnom finalu koje će okupiti pobednike iz svih gradova i održaće se 7. oktobra u Beogradu – da bi se ispunio cilj manifestacije: da se pronađe najbolji ajvar majstora u 2023. godini! Pored titule Kralja ajvara najbolje i u finalu očekuju vredne nagrade.

Program manifestacije „Izađi mi na teglu“  počinje u 10,30 časova  zauzimanjem kuvarskih mesta.  Za 11.00 časova zakazano je svečano otvaranje jubilarne manifestacije. Takmičenje traje do 17.00 časova, a za to vreme  će se održati zabavni program, igre spretnosti za učesnike i posetioce.  Ceremonija proglašenja pobednika i dodela nagrada je u 17, 30 časova.