Kanjiža – DVD Kanjiža dobilo vatrogasna vozila

U okviru godišnje podrške Vatrogasnog saveza opštine Kanjiža, lokalna samouprava pomaže dobrovoljnim vatrogascima u nabavci opreme, u okviru koje su ove godine organizacije u  Martonošu i Kanjiži, Totovom Selu  i Malim Pijacama dobile polovna vatrogasna kola, a kanjiška su već u odličnom tehničkomi funkcionalnom  stanju.

Predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer je 6. septembra u Prostorijama DVD Kanjiža  rekao da u samoj opštini ima devet dobrovoljnih  vatrogasnih društava i da lokalna samouprava se trudi da im  da finansijsku podršku da bi mogli da fukcinišu tokom cele godine i izdvaja  2,8 miliona za ovu delatnost . – Ove godine smo izdvojii 5,6 miliona dinara da bi DVD sa teritorije opštine Kanjiža mogla da nabave ozbiljniju opremu. Kupljena su u Kanjiži,  Totovim Selu, Malim Pijacama  i Martonošu polovna vatrogasna vozila. Sredstva su obezbeđena od strane i opštine, društva i Saveza vatrogasaca  i dobijena je i partnerska podrška iz Hrvatske i Mađarske, Nadam se da će i DVD i dalje funkcionisati u zajedničkim akcijama sa profesionalcima. Danas naša  DVD su bolje opremljena nego državna i ona u okviru MUP-a. Nadam se da će iz Ministarstva održati obećanje i kupiti nova vatrogasna vozila i za državne institucije što već duže vreme obećavaju – rekao je Fejstamer.

Jovan Čubrilo, predsednik  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kanjiža je rekao da su dobili vatrogasna kola iz Hrvatske, Dalja vrlo povoljno  – Dobro nam je došlo jer smo do sada imali malo vozilo kojim smo gasili male šumske požare i rastinje, a ovo novo nosi sa sobom 5.000 litara vode  i 500 l penika i sa ovom vozilom mogu da se gasi sve vrste požara.  Inače, DVD Kanjiža broji 30 vatrogasaca , 10 operativaca koji su položili ispit  kod MUP-a i zajedno sa profesionalnom operativnom jedinicom  ćemo  izlaziti na sve intervencije na celoj teritoriji opštine Kanjiža. Nabavili smo nova creva, mlaznice , imamo alat za spašavanje iz slupanih vozila. Ove godine smo do sada intervenisali 30 puta.  Nadam se da će biti manje požara – rekao je Čubrilo.  Predsednk dobrovoljnog vatrogasnog društva je zamolio sve građane da ne pale vatru na otvorenom zbog velike suše i sitnog rastinja  da ne bi došlo do velikih požara i zahvatilo poljoptivredne useve.       

DKP