Novi Kneževac- Veče solo pesama srpskih autora

Ljubomir Popović  na XIX festivalu kamerne muzike obradovao publiku izborom kompozicija – pesama srpskih autora i pokazao kako veličinu komozicija, tako i svoje glumačko umeće i svu glasovnu raskošnost.

Novokneževaačka publika je druge večeri Festivala kamerne muzike “Tisin cvet” ( 2. septembra) uživala u izboru programa koji je izvodio operski pevač Ljubomir Popović iz Zrenjanina uz muzičku saradnu pijaniste Mirka Tolimira iz Kikinde.

Ljubomir Popović je tenor sa izrazitim glasovnim mogućnostima da peva note posvećene i baritonu i basu. Svoje neformalno muzičko obrazovanje je započeo u mešovitom omladinskom horu “Josif Marinković” u Zrenjaninu gde je razvio svoj raskošan glas u celom registru. Zbog takve mogućnosti njegov repertoar je veoma širok i obuhvata dela od baroka do savremene muzike XXI veka. Nastupa u operama, vokalno – instrumentalnim delima, ali i u mjuziklima.

Zadovoljni zajedničkim nastupom

Ljubomir Popović  je na samom početku rekao da je ove večeri bio koncert koji je odavno želeo da priredi i izabrao je srpsku solo pesmu koja se vrlo retko izvodi ,a kod nas postoji i razvija se više  od 100 godina.

Do izražaja je došla ne samo glasovna mogućnost operskog pevača, nego i njegova gluma jer su slušaoci razumeli scene , kao i emocije koje je izvođenje izazvalo.

Petrović se Novokneževčanima u Narodnoj biblioteci “Branisalv  Nušić” predstavio sa 18 pesama, od kompozicija Isidora Bajića, Stanislava Biničkog , Josifa Marnikovića, Milana Prebanda, Miloja Milojevića, Aleksandra S. Vujića, Stevana Hristića do Konstantina Babića.

Publika je bila ushićena nesvakidašnim doživljajem, pogotovo izvođenjem “Molitve” Josifa Marinkovića , jedne od remek dela srpske melodije koja je teška za izvođenje i pevača, kao i klaviriste koju je Ljubomir predivno izveo. Uz najavljivanje svake kompozicije ispričao je po nešto zanimljivo o njoj i tako još više je svoje izvođenje približio publici. Ne zna se šta se više dopalo publici da li Binički “Da su meni oči tvoje” Babićeva “Zašto pijem” ili “Elegija” Stevana Hristića.

Zajedno pevaju „Da je meni tvoga oka sjaj“

Popoviću se pridružila i supruga Dragana Popović –mecosopran koja je prošle godine imala koncert u ovoj sali i zajedno su otprvali nekoliko pesama na zadovoljstvo publike koje je bilo mnogo u sali i koja je  mlade muzičare nagrađivali burnim aplauzima.

Za osnivača Festivala kamerne muzike “Tisin cvet” Aleksandra S. Vujića  su rekli -Zmano ga čitav život, voleo je mlade i pomagao. Pamtim ga nasmejanog i  izabrao sam pesmu “Tamo gore” jer je ovakvu muziku pisao za publiku – rekao je Ljubomir. (Jedno zbore, drugo tvore, uvek su gore…) – konstantno i duhovito je ironična za sva vremena.

Sva tri muzičara trenutno rade u Muzičkoj školi “Josif Marinković” u Vršcu , a operski pevači nastupaju u operskim ansamblima od Beograda, Novog Sada , do Zrenjanina.

DKP