17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – III veče Festivala potpuri najpopularnijih melodija

XIX festival kamerne muzike “Tisin cvet” uzeo uzlet. Sve više publike ,a potpuri Vesne Jansens i Dušana Stojanovića izazavo buru aplauza.

Nekadašnji letjikovac porodice Maldegem u stogodišnjem novokneževačkom praku, danas Narodna biblioteka “Branislav Nušić” je ugostila mnogobrone posetioce treće večeri Festivala kamerne muzike “Tisin cvet” koji se odvija u njenoj organizaciji, pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac i uz sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i pod budnim okom umetničkog direktora Festivala Svetozarom Vujićem Borskim.

Pred početak koncerta, publika još pristiže

Kao i prethodnih večeri supruga pokojnog Aleksandra S Vujića ( osivača i umetničkog direkota Festivala do svoje smrti) Ana Maria Vujć je predstavila umetnike i najavila njihov program.

 Pred brojnom publikom su se predstavili violinistkinja Vesna Jansens i violončelista Dušan Stojanović koji je već svirao pred novokneževačkom publikom u okviru orkestra “Sinfonijete” iz  Beograda.

Violončelista Dušan Stojanović

Program se sastojao iz dva dela. U prvom delu su izveli dve kompozicije Aleksandra S. Vujića : Igre za duo violina-violončelo –  Menuet i Gavota i od Ludviga van Betovena Duo br 1 u D-duru. Kod izvođenja Gavote tapšalo se i izvođačima i kompozitoru, pokojnom Aleksandru S. Vujiću jer je melodija plenila knjigohranilište veselim figurama u četvoročetvrtinskom taktu  podsećajući na starinski ples i najavila da uskoro sledi potpuri.

Knjiga – monografija Aleksandra S. Vujića

Iskusni muzičari koji su osnovali duo “Perfeto”  s ciljem da promovišu kompozicije pisane za gudačke instrumente  Jansens i Stojanović su izazvali buru oduševljenja mešavinom kompozicija koje su izvodili jer su bile prepoznatljive i pitke svačijem ukusu, početnicima jer su vesele, brze, negde su se čule, a muzičkim sladokuscima klasične  muzike vrsnim izvođenjem kako Bramsove Mađarske igre br. 5, Pjacolinog Libertanga i J`attends tanga, Geršvinovog Imam ritam, ili Krajslerovog Lepog ruzmarina. Publika ih je nagradila burnim aplauzima te su muzičari izlazili na dva bisa. Vesna Jansens je magistar Muzike koja je koncertmajstor Opere i teatra “Madlenijanum”i stalni gostujući koncertmajstor orkestra Nacionalne opera u Beogradu.

Volinistkinja Vesna Jansens

Violončelista  Dušan Stojanović je više od 20 godina vođa deonica violončela i solo -čelista Simfonijskog orkestra RTS-a i pet godina gostujući solo violončelista orkestra opera Madlenijanum.

Oba umetnika su koncertirala po inostranstvu i nastupala na mnogobrojnim festivalima. Takođe su snimili trajne snimke za Radio Beograd.  

Drugi deo XIX festivala kamerne muzike “Tisin cvet” se nastavlja u petak, 29. septembra koncertom Pamele Kiš Ignjatov kojim će obeležiti 20 godina koncertne karijere.

30. septembra je koncert Danijele Milutinović –violončelo i Branke van Godzweed – klavir. Gost večeri je mlada violončelistkinja Petra Milinković. U nedelju, 1. oktobra nastupa “BG duo” koga čine Marija  Gođevac- klavir i Dragoljub Bratić – klavir.

Koncerti počinju u 19,00 časova i na njih je ulaz slobodan.    

DKP