15.05.2024
Kanjiža

Kanjiža – Na sednici SO donete odluke o javim priznanjima

U četvrtak, 28. septembra održana je 25. sednica Skupštine opštine Kanjiža sa 24 tačke dnevnog reda na kojoj su razmatrani različiti aspekti života i budućnosti kanjiške opštine i donesene odluke i rešenja.

Jedna od najistaknutijih je bila Odluka o dodeli javnih priznanja za 2023. godinu povodom Dana opštine Kaniža koji  se obeležava 20. oktobra. Plaketa “Pro urbe” sa novčanom nagradom će se dodeliti Sebastijanu Nađu, prvaku sveta u rvanju iz Kanjiže. Povelje  zahvalnosti se dodeljuju : dr Mihalju Bimbu, diplomiranom veterinaru u penziji iz Kanjiže, dr Veroniki Gardag, lekaru opšte medicine u penziji iz Trešnjevca i Vladimiru Ivanoviću  sportskom radniku iz Kanjiže. Plaketu “Juventus – Pro urbe” sa novčanom nagradom će se dodeliti Nikoli Lončaru (18 godina), uspešnom sportisti iz Velebita, Gaboru Katoni ( 28 godina) , farmaceutu iz Kanjiže i Luci Tilinko (15 godina), pevačici narodnih pesama iz Horgoša. – Dodela ovih nagrada pokazuje koliko cenimu doprinos naših izvanrednih sportista, umetnika i drugih važnih društvenih aktera koji neumorno doprinose razvoju naše opštine  – rekao je Ervin Beharević, predsednik Odborničkog kluba SNS-a.

Ervin Beharević, predsednik Odborničkog kluba SNS

 Ostale tačke sednice Skupštune su se odnosile na program rada i finansiranje javnih ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava. Kako je rekao Beharević ističući činjenicu da svaka od ovih ustanova ima precizno planirane aktivnosti i finansijske projekcije za 2024. godinu šro jasno pokazje odgovoran i  transparentan pristup u upravljanju resursima  (Istorijski arhiv Senta, Regionalnog kreativnog ateljea Kanjiža,Biblioteke „József Attila“ ,Obrazovo – kulturna ustanova ,,CNESA“…).

Čelnici SO Kanjiža

Skupština opštine je usvojila i izveštaj o ostvarenju budžeta za period januar- juni 2023. Planirani prihodi su ostvareni u skladu sa postavljenim ciljevima,  Ostvreni su prihodi za ovaj period od 818 miliona dinara, a rashodi 717 miliona , osnosno  40 odsto od planiranog budžeta koji su porošenina na projekte koji su u toku iz oblasti obrazovanja, zdravstva i poljoprivrede.

Program poslovanja Javnog preduzeća za komunalne usluge “Komunalac” za 2022. godinu je poslovao sa dobiti od 68 miliona, te će polovina sredstava biti uplaćena u budžet opštine. Jedino je  od svih organizacionig jedinica  zoohigijenska služba ostvarila realizaciju 85 posto jer odnošenje animalnog otpada sa privanih svojina je smanjeno. Direktor “Komunalca “ Ervin Palfi je rekao da su u toku 2022. investirali oko četiri miliona dinara u uređenje groblja (pešačke staze i bunar na njemu) kao i u sitne mašine neophodne za rad preduzeća.

Ervin Palfi, direktor „Komunalca“

Iz lokalne samouprave ističu nakon sednicie SO da posebno ohrabruje da je Privredno društvo “Potiski vodovodi” Horgoš nakon dugog vremenskog perioda krenulo ka ostvarivanju pozitivnih rezultata,  pri čemu će se polovina ostvarene dobiti direktno uplatiti na račun budžeta opštine Kanjiža.

Na 25. sednici SO imenovani su i članovi školskih ili upravnih odbora osnovnih i srednje škole, kao i Predškolske ustanove i imenovani su članovi  Lokalnog saveta roditelja opštine Kanjiža za 2023/2024. godinu.

DKP