19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Realizovan projekat “Mladi u pokretu”

U petak, 29. septembra završen  je projekat “Mladi u pokretu” 2023.  koju je realizovala Kancelarija za mlade Opštinske uprave  Novi Kneževac u saradnji sa Gimnazijom i Stručnom školom “Dositej Obradović” iz mesta i Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture Subotica.

U parku ispred dvorca Maldegem – Biblioteka

Cilj projekta je bio da mladi preuzmu inicijativu u kreiranju i organizovanju kulturnih sadržaja u opštini Novi Kneževac  i u tome direktno učestvuju. Projekat je imao četiri etape. Mladi iz Gimnazije i Stručne škole “Dositej Obradović” su posetili Sentu i prisustvovali izložbi slika učenika Gimnazije “Boljai, sticali znanje o organizovanju izložbi, posetili Gradski muzej, Vidikovac Gradske kuće  i Malu sinagogu. Usledila je poseta kikindskom Narodnom muzrju i Galeriji s ateljeima “Tera”. U Subotici su se susreli sa kustosima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika  kulture, bili u Savremenoj galeriji, Velikoj sinagogi i Gradskoj kući.

Učenik sa slikom nekadašnje Sinagoge, danas je na tom mestu postavljena spomen ploča stradalim Jevrejima

Nakon stečenog znanja iz oblasti muzeologije, zaštite kulturne baštine i galeristike sami su organizovali dve manifestacije: “Kustosko vođenje kroz Novi Kneževac – Grad muzej”  odnosno turističko – istorijski obilazak znamenitosti  mesta i izložbu akvarela multimedijalnog umetnika Gorana Novakova.

Prilikom turističkog vođenja kroz Novi Kneževac, kako učenici srednjih škola koji nisu učestvovali u projektu tako i znatiželjnici su se upoznali sa najstarijom crkvom u opštini, hramom  posvećenom “Svetom arhangelu Mihajlu”  koji je počeo da se gradi 1755. godine, rimokatoličkim hramom koji je posvećen Svetom Georgiju koji ima sliku  Svetog Đorđa koju je naslikao Bertalan Sekelj ( 400 x 200 sm) , dvorac Maldegem – današnju Biblioteku, dvorac Talijan koji je danas u rinuiranom stanju, dvorac Servijskih – Šulpe, mesto gde je podignuta polovinom XVIII veka crkva pletara u Obilićevu preko puta Mlina, spomen obeležje gde je nekada bila Sinagoga, Grobnicu porodice Servijski na pravoslavnom grobljju i grobnicu porodice Talijan na katoličkom groblju.

Učenici -vodiči sa saradnicima ispred kapele porodice Talijan

Turističko vođenje se završilo u pravoslavnom hramu u Obilićevu posvećenom Arhangelu Gavrilu gde je sveštenik jerej Filip Lagundžin iznenadio sve prisutne i pokazao ikonu iz sredine XVIII veka koja je jedina ostala iz prve crkve pletare koja je izgorela. Ikona je izuzetno oštećena, a pošto su u turističkoj šetnji učrstvovali i rukovodioci muzeja i galerija koje su učenici posetili, kao i direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice koji je rekao tom prilikom da u Zavodu imaju najbolje stručnjake za restauraciju i da će pokušati da urade najbolje što mogu da bar nešto povrate od nekadašnje ikone, koja je sada zaštićena između dva stakla.

jerej Filip Lagundžin sa oštećenom ikonom iz XVIII veka

Posle šetnje je usledila pauze, a zatim je otvorena izložba.

Projekat  su finansirali Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i opština Novi Kneževac.

DKP