17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Na petom danu Festivala uživalo se u zvucima violončela i klavira

Poslednjeg dana septembra u Narodnoj biblioteci “Branislav Nušić” u Novom Kneževcu se odvijao peti dan Festivala kamerne muzike “Tisin cvet” pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac i uz sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama na kojem su nastupale Danijela Milutinović Nenić na violončelu i Branka van Goudzvard na klaviru. Gost večerije bila mlađahna i izuzetno talentovana Petra Miljković svirajući na violončelu zajedno sa svojom profesoricom Bernarda Romberga koji se retko izvodi i samostalno  Prokofijev “Marš” pokazujući zašto sa 13 godina već drži samostalne koncerte po velikim salama Beograda i nosilac je 10 prvih nagrada na takmičenjima na kojima nastupa. Inače je učenica Danijele Milutinović Nenić.

Petra Miljković nastupa sa svojom profesoricom

Dok su Milutinović Nenić i Gaudzvard izvodile Grigovu  “Čelo sonata u a –molu” nadopunjavale su jedna drugu jer su emocije lebdele salom, kao i ruke Branke Gaudzvard, a zvuci violončela su unosno uljuljkivali prisutne u sali u miziku s kraja XIX veka  jer je Grig baš komponovao sonata za violončelo u a-molu op.36, za violončelo i klavir i njegovo je jedino delo za ovu kombinaciju, nastalo 1883. označavajući povratak kompoziciji nakon dužeg perioda kada je bio zaokupljen dirigovanjem i izazivali uzvišene emocije.

Veče se završilo kompozicijom Aleksandra S. Vujića “Argentinski tango” koji je imao divan, melanholičan i rezak zvuk, što je i karakteristično za ovaj žanr, zbog čega se savršeno uklopio sa ovim instrumentima. Kompozicija Aleksandra S. Vujića je potvrdila  reči književnika Borhesa „Tango je najbolji izraz onoga što pesnici često pokušavaju da objasne rečima – verovanje da borba može biti svetkovina“, u ovom slučaju kompozitor i izvođači  su to potvrdili.

Kod su svirale „Argentinski tango“

Obe muzičarke imaju bogate karijere. Međunarodne nagrade i kao umetnici i pedagozi, iza sebe mnoštvo usavršavanja po celoj Evropi, kao i koncertiranja i zapaženih trajnih snimaka.

Publika je te večeri zaista uživala.

DKP