19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Српска православна црква данас 4. децембра обележава празник Ваведења Пресвете Богородице у храм Божији на службу Богу према раније датом обећању.

Овај празник је обележен црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ. Чином Ваведења Маријиног , каже предање, свети родитељи Јоаким и Ана  испунили су завет да ће пород, којег дуго нису имали, предати Богу на службу.

У храму Пресвета Богородица проведе осам  година, од четврте до дванаесте и била је прва доживотно заветована девојка на служби Богу.

Боравила је Пречиста Дева у Светињи над Светињама , са анђелима и као таква живела у Анђеоској чистоти , јер се Она још у детињству удостоји таквих дарова, да јој служе бестелесни , те стога је част нашој Пречистој Владичици Богородици , Приснодјеви , Марији од свих нараштаја за све векове, Мајци која је бестелесно зачела и родила Сина Божијег Исуса Христа.

Ваведење Пресвете Богородице славе сточари да би им  Богородица заштитила стоку од звери. На тај дан се не користе користе ножеви, маказе и остала сечива, да се зверима не би отварале чељусти. Нероткиње целу ноћ у манастирима проводе у молитви да би имале порода. Верује се да ако на Ваведење пада киша, да ће година бити родна, а ако дува ветар да ће бити неродна.

приредила  ДКП