19.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Udruženje „LandART“ ekološki osvešćuje sugrađane

Da „Udruženja razvijaju  zajednicu“  kao što je Udruženje „LandART“ iz Kanjiže svedoče cijevi ovog udruženja koje je osnovano pre 13 godina, 2010. podizanje svesti za zaštitu životne sredine i upoznavanje ljudi njihovog okruženja s lepotama njihovih naselja. 

Prisećajući se samih početaka koji su bili teški kada je bilo više članova i društveni duh je pomogao da lakše prebrode prve korake, član Udruženja Atila Šafranj kaže – U  početku smo organizovali predavanja, pre svega s profesorima sa Građevinskog fakulteta, dr profesorom hidroinženjerije Lajošem Kovanjem koji je govorio o vodotocima naše opštine i nekadašnjim vodotocima: Tisi, Kerešu i jezerima koja su bila oko Horgoša, Malih Pijaca. To nisu bila klasična predavanja, nego biciklističke ture , obilazili smo ta mesta uz profesorovu priču  o vodotocima – priča Atila Šafranj.

Biciklistička ruta – obilazak vodotokova opštine Kanjiža

Kažu da imaju lepe uspomene za akciju „Najstarije stablo u opštini“,  gde su se uključili građani iz cele opštine koji su slali fotografije stabala i priče o njima. Cilj im je bio da se što više građana uključi u tu akciju. Otkrili su da je nastarije stablo u opštini Kanjiža u sred Narodnog parka između dve banje – crni jasen, koji ima više od 250 godina i ceo park je koncipiran oko njega.

Atila Šafranj nam priča o najstarijem drvetu – crnom jasenu

-Deca su nam bila i sada su u prvom planu. Svake godine držimo predavanja u školama, prvenstveno u nižim razredima o pticama, insektima, životu koji okružuje decu. Teme su uvek nove, ove godine su bili korisni insekti, a sledeće će biti biljke s praktičnim primerima jer sa decom izlazimo na teren. Imamo nekoliko članova koji su stručni iz tih oblasti i mogu vrlo blisko i praktično ne samo da upoznaju nego i da zainteresuju decu. Ona dobiju po neki poklon. Kad smo pričali o pricama dobili su hranilicu za ptice i hranu za njih da brinu o njima i hrane ih preko zime, kao i ove godine hotel za insekte i hranu da bi i to radii preko zime. Na taj način smo hteli da zainteresujemo decu i odvučemo ih od elektronskih spravica koje zaokupljaju njihov um – rekao je šumarski inženjer Šafranj.

Deca na predavanju o pticama 2022.

U Udruženju su ponosni jer dve godine imaju saradnju sa Kompanijom NIS i dva puta su dobili sredstva na konkusu  za decu koja se kontinuirano zasnivaju na ekologiji , pa su renovirali  2022. i 2023. godine igrališta kako u Kanjiži, tako i okolnim mestima opštine  i uzeti su prilikom renoviranja u obzir standardi za bezbednost igrališta, za ublažavanje padova , bez oštrih ivica i drugo.

Otvaranje igrališta u Kanjiži 2022.

Jedno od najlepših estetskih stvari koje je Udruženje „LandART“ uradilo je organski primer pejzažne arhitekture – objekte od žive vrbe, dve konstrukcije od nje  na obali Tise u Kanjiži postavljene  su  2018. godine, kako bi obezbedile hlad. To je zaista jedinstvena atrakcija, jer takve konstrukcije od vrbe nema ni u jednom drugom mestu u Vojvodini. Svake godine se održavaju i ulepšavaju kanjiški štrand  koji je jedan od najlepših u Vojvodini, i može  da se takmiči po lepoti i sa priobaljem mađarskih gradova koji su poznati po lepom uređenju.

Organski primer pejzažne arhitekture od vrba

Održavanje pagode od vrbe

Članovi uruženja su volonteri, ljubitelji Kanjiže i prirode koji ne žele da njihovo mesto, pa i cela opština se zapostavi, a ono što je najlepše u njoj a to je prirpda i njena bogatstva i svest građana da ne prave divlje deponije nego da očuvaju i neguju svoju sredinu i još da je unapređuju.

-Ove godine smo bili treći put organizatori takmičenja za uređenje javnih površina u svim naseljima Vojvodine  –  s ponosom ističe Atila Šafranj. – Ovo takmičenje ima 30 godina tradiciju u Mađarskoj i Vojvodina je dobila pre tri godine priliku da se priključi ovom takmičenju . Ove godine  su i iz Kanjiže i Novog Kneževca učestvovali na konkursu. Pobednik je bio Srbobran sa lepo uređenim centrom.

Praktično predavanje o Tiskom cvetu usred cvetanja

Inače, predsednica Udruženja LandART” je Agneš Šafranj Turu, master inženjer zaštite životne sredine i pejzažne arhitekture.  A razgovarali smo sa Atilom Šafranj, članom,  koji je po struci inženjer šumarstva i sasvim je normalno za očekivati da se ovaj bračni par pored svakidašnjih obaveza na poslu nesebično bavi svojom sredinom. Dogodine ih očekuje predavanje u školi o biljkama, i ako dobiju na kiknursu srestva obnoviće dečija igrališta u onim naseljima opštine koja  nisu zanovljena. A ideja ima u izobilju i za sada su  na početku ne žele da ih otkrivaju dok bar malo ne zažive ( kao da je vezano za Narodni prak u poverenju).

U poverenju, blago sredini koja ima takvo udruženje jer može i da razvija Kanjižu i to na bolje.

DKP

Fotografije: arhiva Udruženja “LandART-a”

Projekat “Udruženja razvijaju Kanjižu” je sufinansiran iz budžeta opštine  Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva