17.05.2024
Kanjiža

Kanjiža – Udruženje „Vojvođanski likovni krug“ ulepšava i razvija  Kanjižu

Udruženje ili grupa „Vojvođanski likovni krug“ sa sedištem u Kanjiži postoji već 13 godina i doprinosi razvijanju Kanjiže. Njeni članovi su iz cele Vojvodine i trenutno broj njih 24, od slikara amatera, do akademskih slikara.

Predsednica ovog udruženja je Ivanka Kenjereš koja kaže da pored druženja kad se susreću oni stvaraju likovna dela i najčešće organizuju kolonije koje su humanitarnog karaktera,a među članovima unutar grupe ima i onih koji takođe organizuju kolonije.

Sa ovogodišnje Likovne kolonije u Domu zanatlija

Letnji meseci protiču u druženju i slikanju, a ostali su za prikaz  onog što je urađeno, jer „Vojvođanski likovni krug“ bar dva puta godišnje  pravi izložbe svojih radova. S jeseni izlažu radove nastale tokom kalendarske godine, a s proleća izložbu žena slikara kao što je nekoliko godina za redom u kanjiškoj galeriji „Dobo Tihomer“ bilo izloženo. – Ove godine nam je sponzor izložbe bio  „Panda – radio“, Zenobia Kiš i Vladimir Janjatović povodom 25 godina samog radija – priča Ivanka.

Ivanka Kenjereš, predsednica Udruženja

Ovogodišnja letnja  kolonija  Grupe „Vojvođanski likovni krug“ se odvijala u Domu zanatlija u Kanjiži, a povodom pomoći članovima udruženja „S tobom za njih“. Na koloniji je učestvovalo 19 slikara iz Vojvodine, najudaljenija je bila slikarka iz Beške, a bilo ih je i iz  Novog Sada, Zrenjanina, Kelebije, Segedina i Kanjiže.

-Kolonije su i radne i prijatne zbog druženja i razmene iskustava s ciljem da pomažemo mladima i deci da se ne bi razlikovala od drugih i  da uživaju u prisustvu slikara – naglasila je Ivanka Kenjereš.  Ivanka se posebno ponosi da je na proletnjoj izlobi žena u Kanjiži  bilo izloženo 100 radova od sto autorki . A slike su bile rađene različitim tehnikama jer grupa „Vojvođanski likovni krug“ ne ograničava kojom će se tehnikom umetnici izražavati.

Izložba žena sa kolonije „Vojvođanskog likovnog kruga“ 2022. godine

Sama predsednica Udruženja Ivanka Kenjereš , s lokacijom u Malim Pijacama bavi se slikarstvom preko 40 godina i svoju ljubav prema slikanju je prenela na sina koji je prvu sliku naslikao zahvaljujući legendarnom kanjiškom slikaru Tihomeru Dobou.

Ove godine su održali još jednodnevnu likovnu koloniju u Hajdukovu posvećenu  deci i Domu kulture u mestu koji je u izgradnji. A poslednje nedelje istog medeca organizovali su četvorodnevnu koloniju grupe „Vojvođanski liovni krug“ na Paliću u Studentskom odmaralištu. Nastali radovi ostaju odmarališti da bi mogli da se razvijaju. Na toj koloniji je učestvovalo 30-ak reprezentativnih slikara koji slikaju širom regiona i ostvaruju zapažena priznanja.

Deo slikara sa kolonije 2020. godine

Za 13 godina postojanja Grupa „Vojvođanski likovni krug“ je obogatila mnogo ustanova , crkvi i drugih organizacija svojim radovima . Bar 600 slika se nalazi na  zidovima raznih ustanova, društava i udruženja u opštini Kanjiža.

Udruženje „Vojvođanski likovni krug“ ne posustaje i s ponosom učestvuje i utiče na kulturne manifestacije u Kanjiži oplemenjujući ih svojim radovima. A lokalna samouprava je prepoznala značaj rada i grupe, a pogotovo same predsednice Ivanke Kenjereš i nagradila je pre nekoliko godina nagradom Pro urbe za doprinos razvoju opštine  povodom Dana opštine.

DKP

fotografije Potiski News i arhiva „Vojvođanskog likovnog kruga“   

Projekat “Udruženja razvijaju Kanjižu” je sufinansiran iz budžeta opštine  Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva