17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – NAJAVA – Muzička premijera u Kanjiži

Kanjiža – NAJAVA – Muzička premijera u Kanjiži

U Domu umetnosti premijera Peter Tot: Stilske vežbe -kabare opera i Konstandi gudački kvartet iz Segedina

Povodom Dana mađarske kulture (22. januar), u  subotu 20. janura s početkom u 19,00 časova u Domu  umetnosti , u Maloj sali  (Glavni trg 9) u Kanjiži podržaće se dva koncerta jedno za drugim.

Prvo će se premijerno izvesti savremeno delo mađarskog autora  Petera Tota „Stilske vežbe –  kabare opera uz klavirsku pratnju“. Scensko izvođenje  Ištvan Šereš-Pipu. Izvođači: Aniko Sokodi – klavir,Tamaš Altorjai – bas,Silvester Selpal – tenor, Zita Somođvari – sopran i Bita Boglarka-mecosopran. Novo delo jednog od današnjih izuzetnih mađarskih vokalnih kompozitora inspirisano je poznatom istoimenom knjigom Rejmona Kenoa. Delo francuskog pisca inspirisano je muzikom i delima Baha. Priča je jednostavna, može se ispričati na stotinu načina: mladić ulazi u prepun autobus, drsko seda na prazno mjesto, a zatim izlazi iz autobusa na trgu Sv. Lazara gde sreće prijatelja koji priča da treba da prišije još jedno dugme na svom kaputu. Keno je na ovo napisao 99 varijacija, a Peter Tot je od njih  odabrao jedan veći buket.

„Konstandi“, gudački kvartet iz Segedina

Peter Tot je jedan od poznatih mađarskih kompozitora, koji je diplomirao u klasi Emila Petrovića. Mnoga njegova horska dela osvajala su nagrade na mađarskim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2007. dobio je nagradu Erkel, 2009. nagradu KOTA, a 2013. nagradu Bartok-Pastori Dita. Redovni član Mađarske akademije umetnosti.

U drugom delu večeri će nastupati “Konstandi” gudački kvartet iz Segedina kojeg čine: Ištvan Konstandi –violina, Deže Laslo Behan- violina, Edina Tužon – viola i Đerđi Kereši – violončelo. Kamerni orkestar će izvesti  delo Bele Bartoka i “Cveće  smtri”Petera Tota.

Organizator muzičke večeri je Regionalni kreativni atelje iz  Kanjiže uz pomoć segedinske Regionalne radne grupe Mađarske akademije umetnosti, Fondacije Muzičke akademije  Bele Bartok iz Segedina, i Coda Artepartner doo isto iz Segedina, uz finansijaksu  pomoć Mađarske akademije umetnosti.

Ulaz Slobodan.

fotografije : Regionalni kreativni atelje Kanjiža