19.06.2024
Novi Kneževac

Обилићево (Нови Кнежевац) – Црквена и школска слава Свети Сава

У свим православним црквама у општини Нови Кнежевац је након Свете литургије у присуству  ученика који припадају својим парохијама приређен пригодан програм.После резања колача у својим школама и свечаног програма у храмовима је настављено светковање великог српског светитеља и просветитеља.

Након свећења и резања славског колача у храму Светог архангела Гаврила у Обилићеву су ученици нижих разреда Основне школе из Новог Кнежевца који живе у Обилићеву извели пригодан рецитал и отпевали химну Светом Сави који су са њима приредили учитељи школе. А Црквени одбор је сву присутну децу обрадовао светосавским пакетићима.

„Свети Сава (световно Растко Немањић 1175 -1236.) је био најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице. Био је први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник, ходочасник. Свети Сава је најзначајнија личност српске историје, а Српска правослабна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовековно књижевно стваралаштво, а његов култ се вековима негује у српском народу.“( протојереј ставрофор М. Пантелић)

ДКП