19.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Izložba autorki umetničkih radova

U Galeriji “Dobo Tihomer” u Kanjiži je u toku Izložba ženskih autora u organizaciji Vojvođanskog likovnog kruga iz mesta u Panda radija, koja je otvorena pre desetak dana.

Izložba je organozovana već 22. godinu za redom i ove godine na njoj izlaže 105 autorki iz devet opština i 17 mesta Vojvodine. Organizatori smatraju da je ova izložba jedna od najprestižnijih kulturnih manifestacija u njihovom gradu. Ivanka Kenjereš, predsednica  Vojvođanskog likovnog kruga kaže da se ovom izložbom popularizuje kultura i umetnost, a time se i obogaćuje kulturni život ne samo Kanjiže , nego i okolnih mesta.

Ivanka Kenjereš, predsednica Vojvođanskog likovnog kruga

-Izložna je jedinstvena po tome što je čine samo autorke i to baš na 110 godina od kada je prvi put u Beogradu obeležen 8. mart, Dan žena – rekla je Ivanka.

Na izložbi su se predstavile slikarke radovima: ulja na platnu, akvarelima, batik tehnikom, pastelima,  umetničkim fotografijama, do radova umetnica koje se bave primenjenom umetnošću,  slikama urađenim od slame, kao i radovima žene koje se bave tradicionalnim vezom i drugim rukotvorinama i izradom ikebana.

Ivana Popov pored svoje umetničke fotografije

Nesumnjivo uloga žena se promenila u društvu, ali su one nastavile da se bave tradicionalnim i drugim delatnostima te pored svakodnevnih kućnih obaveza, obaveza na poslu bave se i sadržajima koji oplemenjuju i dušu i prostor, I popunjavaju kućni budžet. Kako to uspešno rade vremešne žene, tako to rade i početnice.

Samo otvaranje je bilo izuzetno posećeno  uz bogat kulturo umetnički program na kojem su nastupali od mališana iz SAKUD „Sveti Sava“ pesnika, do pevača izvornih pesama kulturno umertničkih društava.Zenobija KIš, vlasnica “Panada radija” je svim izuzetnim stvaraovima i učesnicima ove manifestacije uručila zahvalnice prilikom otvaranja ove izložbe.

Deo učesnika na izložbi

Izložba je otvorena do 10. marta i svi zainteresovani je mogu posetiti i uživati u nesvakidašnjim i rukotvrinama i umetničkim slikama kako akademskih slikarki tako i slikarki amaterki.

DKP