17.06.2024
Uncategorized

DA NJENO PONOVO BUDE NJENO -Prikupljane sredstava za Fond za urgentnu pomoć ženama

Autonomni ženski centar (AŽC), organizacija koja je za 30 godina postojanja podržala  više od 30.000 žena koje su preživele nasilje, pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava za svoj Fond za urgentnu podršku ženama – „Da njeno ponovo bude njeno“.

To je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i sl.

Žene često nemaju zdravstveno osiguranje ili je poželjno da ih pregleda i lekar sudske medicine, (ovi pregledi se naplaćuju), nemaju finansijska ili dovoljna finansijska sredstva da izdržavaju maloletnu decu jer bivši nasilni partneri odbijaju da plaćaju alimentaciju, ne mogu da plate sigurno urgentno prenoćište u slučajevima visokog rizika kad napuštaju nasilnog partnera, nemaju sredstava da plate sudske takse i druge sudske troškove prilikom pokretanja postupka razvoda i zaštite od nasilja u porodici,  i sl.  

Kampanju „Da njeno ponovo bude njeno“, u znak solidarnosti sa žrtvama nasilja, podržava 30 istaknutih žena iz javnog života Srbije: glumice, sportistkinje, muzičarke, novinarke.

Ako ovih dana na društvenim mrežama vidite neke od njih fotografisane sa crvenom tašnom, uz slogan „Da njeno ponovo bude njeno“, znajte da je ta crvena tašna jednu ženu koja se, nekada davno, izborila za život bez nasilja, održala u životu.

U intervjuima koje su saradnice AŽC radile sa ženama žrtvama nasilja, rečenica jedne žene svima nam je ostala u sećanju:

Ceo život sam želela da imam crvenu tašnu i kupila sam crvenu tašnu“.

Kad je počela da živi slobodno, ispunila je sebi želju i kupila crvenu tašnu. Zato je baš crvena tašna lajtmotiv ove kampanje. S ponosom i ljubavlju je nosi 30 žena, u ime svih onih koje je žele i onih koje je nikad nisu dobile. Kao simbol nade i vere da je život bez nasilja moguć za svaku od nas.

Početkom ove nedelje kampanja je vidljiva i na bilbordima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Novom Pazaru, Šapcu, Leskovcu, Smederevu, Kraljevu.

Pozivamo kompanije da jednokratnim donacijama podrže rad AŽC, pozivamo građanke i građane, koji su u mogućnosti, da trajnim nalozima na iznose koji neće opteretiti njihov budžet, postanu naše stalne donatorke i donatori. Ako nas ima mnogo koji doniramo, i sa malim iznosima, učinićemo mnogo.

Podržite Fond AŽC za urgentnu podršku ženama, direktnom uplatom putem sajta!

Podelite i zapratite našu stranicu na Instagramu https://www.instagram.com/autonomnizenskicentar/ kako bi što više ljudi saznalo za kampanju prikupljanja sredstava!

Donaciju možete uplatiti putem ovog linka: https://womenngo.org.rs/donacija

Da njeno ponovo bude njeno!

Kontakt za medije: Suzana Miličić, 065 2004 712 suzana.milicic@kontakta.rs

Fotografije, Sever Zolak: https://tinyurl.com/4dcpcjbj

naslovna fotografija sajt AŽS