17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Владика банатски Никанор осветио темеље цркве у Филићу

Његово преосвештенство епископ банатски Господин Никанор је  служио у недељу, 21. априла  Свету архијерејску литургију уз саслужење четири свештеника: два протојереја ставрофора у пензији Бранка Попова и Арсена Виловског и јереја новокнежевачких  Горана Караице и Његоша Благојевића са  ђаконима Владом Руменићем и Предрагом Пантелиним.

Повод посете Његовог преосвештенства је било свећење темеља и плоче храма који је почео да се зида у месту Филић, а посвећен ће бити Светом Василију Острошком.

Дочек Његовог преосвештенства владике банатског

На улазу у порту новокнежевачког  храма владику банатског је дочекало свештенство с многобројним верницима који су сви добили Његов благослов.

Након архијерејске литургије јереј при храму у Новом Кнежевцу посвећеном Светом архангелу Михајлу Његош Благојевић се захвалио Високопреосвећеном владици на посети и говорио о значају поста и причешћивања, јер се том приликом и велики број верника причестио. 

На крају службе преосвећени владика Никанор је истакао током своје беседе – Немојте заборавити на Бога јер знамо ко смо и шта смо. Знамо ко су наши преци који су нам дали у аманет да не одустајемо од вере.Поштујте пост и праштање. Избегавајте сукобе у породици, у комшилуку, у месту, јер никада од лошег неће бити добро. Живимо у компликованим и тешким, али не безнадежним временима јер ако смо били у прилици да учинимо нешто добро и  то урадили, много тога смо учинили, а Господ Бог ће  нам дати  много више него што нам треба. Похвалио је и  домаћине што су успели и у ова  више него тешка времена да наставе са изградњом храма у Филићу и као и мештане Филића без обзира на вероисповест, јер смо сви деца Божија и браћа.

Стављање Повеље у темеље храма

Након литургије Високопреосвећени је посетио место Филић, удаљени три километра од Новог Кнежевца у којем су пре 29 година изливени темељи будућег храма, а тадашњи епископ банатски  Хризостом је освештао темељ. У  темељ будућег  храма 21. априла 2024. године  је стављена Повеља са источне стране где пише које у организационом одбору за изградњу храма, ко је надлежни свештеник (јереј Његош Благојевић) и ко је освештао темеље и  изливену плочу. Свећење темеља храма и плоче је високопреосвећени владика Никанор  обавио уз саслужење свих свештеника архијерејског намесништва новокнежевачког.

ДКП