20.07.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Mališani oduševili glumom punu salu pozorišta

„Grofovska posla“ šestaka poučila prisutne u sali i nasmejala, a sutradan  predstava  „Nevolje jednog Cvetislava“  učenika drugih razreda je i naučila i oduševila prisutne u sali. Obe predstave su izvedene na Festivalu dečijeg stvaralaštva  dva dana pre toga u Temerinu i pohvaljene.

Za kraj školske godine učenici VI1 i VI2 razreda, kao  i učenici II1 i II2 razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca i Udruženje „Cvetilav Tisić“ iz  mesta su u ponedeljak, 10. juna i u utorak 11. juna  prvo izveli šestci dečiju predstavu „Grofovska  posla“, a sutradan učenici drugog razreda predstavu „Nevolje jednog Cvetislava“ pred punom salom publike koja je uživala u sasvim ozbiljnoj glumi dece.

Pored vremeplova koji je vratio dečake u prošlost

Tekst za obe prdstave je napisao Goran Novakov, dečiji pisac iz mesta i uradio scenografiju, obe predstave su režirale učiteljice Jelena Trklja i Višnja Kolbl, a koreografiju za prvu predstavu su uradili Eleonora i Dušan Bajić, dok je koreografiju za „Nevolje jednog Cvetislava“ uradila Jelena Ljubičić.

Na Festivalu dečijeg stvaralaštva u Temerinu koji je održan 8. juna, za predstavu „Grofovska posla“ su dobijene dve  pohvale, za tekst i za izgovor mladih glumaca , mali glumci iz prestave „Nevolje jedno Cvetislava“ su pohvaljeni za scenski nastup.

Susret sa baronom Emilom Talijanom

Obe prdstave su pripremane  po tri meseca, šestaci su je radii pre tri godine i ove godine je igrali sa zadovoljstvom jer je ona za pouku i razonodu jer  se na duhovit način može mnogo naučiti o istoriji  Novog Kneževca. Učitelica Višnja kaže da  radeći prdstave sa decom neguju i čuvaju tradiciju, čuvaju običaje vezane za Banat, pa samim tim neguju i čuvaju kulturnu baštinu Banata, takođe neguju i folklor. – Radeći sa decom razvija se ljubav prema glumi i pozorišnoj umetnosti, neguje se lepa reč i izražajno kazivanje teksta , kao i vladanje govorom, mimikom i telom  i uče da izražavaju različite emocije prilikom izvođenja dramskog teksta. Uče se i da osmišljavaju pokrete prilikom izvođenja  muzičkih numera , kao i izvođenje pokreta uz muzičku pratnju, a i razvijamo ekološku svest kod učenika – naglašava učiteljica Višnja Kolbl.

Zabava na dvoru u vreme barona Talijana

Predstava  „Nevolje jednog Cvetislava “ je duhovito tužna predstava o životu insekta,  tiskog cveta koji traje jedan dan i sve mora da uradi za taj dan.Pisac teksta Goran Novakov je rekao da je ova predstava igrana sa prethodnom generacijom , ali je tekst menjan. – Dodato je više prostora devojčicama i sada ima više dijaloga. Možda je sada više poučna i sigurno ćemo je prerađivati i u budućnosti.

Ples pčelica koje pomažu da se susretnu Cvetislav Tisić i Cvetislava

Učiteljica Jelena Trklja je najavila nastavak predstave “Grofovska posla” jer su deca jako zadovlja predstavom i vremeplovom kojim su se vratili 140 godina u prošlost, u drugom delu će ići u budućnost da vide kako će Novi Kneževac tada  izgledati i to planiraju da urade u 2025. godini.  

   Cvetislav Tisić se susreće sa psićima koji mu pomažu da preživi 24 sata

DKP