20.07.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац- СПАСОВДАН

Српска православна црква и верници данас 13. јуна прослављају Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник, који се обележава 40 дана након Васкрса.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увек се слави у четвртак.

Према хришћанском веровању, Васкресењем Христос је показао да је јачи од смрти. 40 дана касније његови  су се ученици налазили за трпезом и тог дана им се Христос поново јавио и рекао – Идите по целом свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

Да би у томе успели Христос им је обећао Духа утешитеља, и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме спасавати људе  у вери – одатле назив Спасовдан. 

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршившило дело спасења и вратио Богу на небесима.

У знак сећања на овај дан наша Црква слави Спасовдан, тј. Дан Спаса нашега, Господа Исуса Христа.

Освећење летине испред храма посвећеног Светом архгангелу Михаилу у Новом Кнежевцу

Спасовдан је слава манастра Високи Дечани,многих  црккви у Санаду, Врбасу, слава је града  Београда, Бања  Луке, Невесиња, Источног Новог Сарајева.

Колики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско – правни документ српске средњовековне државе Душанов законик обнародован баш на Спасовдан 1349. године.

приредила ДКП