20.07.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac –Izložba slika Zoltana Tot Kaše

U Narodnoj biblioteci „Branislav Nušić“ je u toku  humanitarna izložba Zoltana Tot Kaše iz Čoke koja će trajati do polovine jula.

Izloženo je 40 slika rađenih akril tehniikom . Apstraktna tematika dominira na platnima, a autor je izuzetno produktivan. Odlučio je da  se slike prodaju u humanitarne svrhe  za koju se kupac sam odluči, a najmanji iznos za sliku je 4.000 dinara.

Raskoš boja i poteza

O slikama Zoltana Tot Kaše profesor i istoričar umetnosti Igor Savićević je između ostalog rekao – Umetničko stvaralaštvo Zoltana Tot Kaše, novog člana Udruženja likovih umetnika „Paleta“ iz Čoke je sveža, neposredna i dosledn tajna. Slike prosto govore umesto samog umetnkai gradacijom poreta i zanosa pričaju nam mnoge priče. Tot Kaša istražuje slojevite strukture likovnog jezika , značenje i smisao prividne figure i istražuje prostor predmeta u kontekstu jedne složene likovne činjenice koju nazivamo slikom. Agresivnost u potezu odmah se primećuje. A taj agresivni potez kojim gradi sliku je svež, živ, dinamičan, a nanosi boje su  raskošni,višeslojni,hromatski izuzetno bogati.

Ima li tu ljubavi na izdisaju Tiskog cveta?

Svaka slika ima svoju priču, samo radoznali posetilac svečane sale Biblioteke može da je otkrije uživajući u neformalnosti Tot Kše i spoju mašte i kolora.

DKP