20.07.2024
Kanjiža

Kanjiža – Održan XIV likovni kamp

U organizaciji Udruženja za pomoć i zaštitu interesa mentalno i fizički oštećenih lica „S tobom za njih“ , Centra za pružanje usluga socijalne zaštite opštine Kanjiža i Vojvođanskog likovnog kruga je u subotu. 15. juna u sedištu Opštinskog  udruženja preduzetnika u Kanjiži održan XIV likovni kamp na kojem su učestvovali članovi Vojvođanskog likovnog kruga i njihovi gosti.

Predsednica Vojvođanskog likovnog kruga Ivanka Kenjereš je rekla da se Likovnom kampu odazvalo 28 slikara iz Sremske Kamenice, Čortanovaca, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Beške, Kaća, Mošorina, Kikinde,  Novih Kozaraca, Subotice, Pačira, Bačkog Petrovog Sela, Bečeja, Tompe (Mađarska) i mađarske Kelebije. Radilo  je 17 slikara iz Udruženja i 11 gostujućih slikra.

Ivanka Kenjereš sa slikarima iz Mađarske

Kolonija je trajala jedan dan i svi prisutni slikari su ostavili svoju sliku: ulje na platnu, akril, pastel, akvarel i kombinovane tehnike različitih motiva koje će poslužiti Udruženju “S tobom za njih“ da putem donacija omoguće dalji razvoj udruženja.

Ivanaka kaže da Vojvođanski likovni krug godišnje radi dve humanitarne kolonije , jednu u Kanjiži, a jednu u  selu Nosi koje se nalazi na granici Malih Pijaca i Subotice za pomoć školi i Domu kulture da bi obogatili ta dva prostora.

Na pitanje zašto se Ivanka bavi humanitarnim radom nasmejala se i rekla  – Od kad znam za sebe uvek sam se trudila da sakupljam ljude , da promovišem likovnu umetnost i širim poznanstva slikara iz Vojvodine što mi je tokom poslednjih 45 godina i uspelo .Ivanka ima 77 godina i u najboljoj je snazi i ništa joj ne smeta da se bavi organizacijom kolonija, tako i izložbi, mada stalno „preti“ da je ovo poslednje što radi i da će neko drugi to preuzeti, međutim, ipak to ona radi iz ljubavi i ništa joj nije teško.

Radna atmosfera na Liovnom kampu

Na kampu je vladala prijateljska i radna atmosfera, među slikarim su bili i članovi Udruženja „S tobom za njih“ koji su uživali u njihovim radovima i druženju.

Nataša Domazetov iz Novog Sada zajedno sa Jelenom Mišljenović je došla kao gost na XIV likovni kamp iz razloga što je likovna kolonija humanitarnog karaktera  i želela je da da doprinos svog rada da  Udruženju omoguću da nesmetano funkcioniše. – Radim ulje na platnu , a motiv je koke koporke ( s frizurom na glavi) – rekla  je Nataša koja je po zanimanju , kao i drugarica  primenjena umetnica i bavi se dizajnom enterijera.  Slikanjem se bavi od srednje škole. I Nataša i Jelena učestvuju na pet do 10 kolonija godišnje . Na ovoj koloniji je prijatno i lepo orgnizovano složile su se obe umetnice i zadovoljne su što se ogleda i na motivima na slikama. Jelena je  naslikala lađu na mirnom moru.

Nataša i Jelena nasmejane na koloniji

DKP

naslovna fotografija – Karolj Puškaš