20.07.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац -ВИДОВДАН

 Србија данас,  28. јуна  слави  верски и државни празник Видовдан као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године.

Овај државни празник се обележава радно као спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389.  на Газиместану и  посебно представља  пијетитет за српски народ и сећање на погинуле и умрле у свим ратовима, од овог боја па на овамо.

Видовдан је важан датум у колективној свести српског народа као темељ идентитета. Представља слободу, отпор туђину, неговање родољубља, националог идентитета, јунаштва и херојства. Посебан значај Видовдан је добио у време стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500-ту годишњицу од Косовског боја.

После Косовске битке тело кнеза Лазара (1329-1389.) је сахрањено у манастиру Раваница. У сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века  тело кнеза  Лазара је пренето у фрушкогорски манастир Врдник. У Раваницу су мошти враћене 1989. на 600-ту годишњицу Косовске битке.

Страдању српских војника је посвећен споменик подигнут на Газиместану 1953. године, рад Александра Дерока, а на месту битке на Газиместану као ендемска врста цвета црвени косовски божур.

Након свете литургије у православним храмовима одржан је парастос за све страдале и погинуле  од Косовског боја до данас.

приредила ДКП