Нови Кнежевац – У СПЦ ОБЕЛЕЖЕН СПАСОВДАН

Српска православна црква и верници су у четвртак, 17.. маја прославили Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник, који се обележава 40 дана након Васкрса.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увек се слави у четвртак.

Према хришћанском веровању, васкресењем Христос је показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови  су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао – Идите по целом свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

Да би у томе успели Христос им је обећао Духа утешитеља, и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме спасавати људе  у вери – одатле назив Спасовдан.

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дело спасења и вратио Богу на небесима.

У знак сећања на овај дан наша Црква слави Спасовдан тј. Дан Спаса нашега, Господа Исуса Христа.

Спасовдан је слава манастра Високи Дечани, Београда, Бања  Луке, Невесиња, Источног Новог Сарајева.

Колики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско – правни документ српске средњовековне државе Душанов законик обнародован баш на Спасовдан 1349. године.

приредила ДКП

Оставите одговор