19.06.2024
KanjižaUncategorized

Kanjiža- Koncert povodom Dana zaljubljenih

U Organizaciji Regionalnog kreativnog  ateljea i „Kanjiža –Turizam“ d.o.o. je u Art kafeu 16. februara odžan koncert novosadskih džezera koji su se svojomsvirkom sećali Čet Bejkera  najpoznatijeeg izvođača balada na svetu. Čet Bejker je bio ne samo legendarni tubač nego i vrstan pevač.

(Česni Henri „Čet“ Bejker mlađi 23. decembar 1929 – 13.maj 1988., je bio američki džez trubač i pevač. Bejker je dobio poprilično pažnje i kritičke pohvale tokom 50-ih godina pogotovo za albume sa njegovim vokalom –Chet Baker Sings, It Could Happen to You. Istoričar džeza Dejv Geli je opisao potencijal rane Bejkerove karijere na sledeći način “Džems Din, Sinatra i Biks spojeni u jedno”. Njegova dobro publikovana zavisnost od droge , takođe  je potpomogla povećanju njegove slave , ali i ozloglašenosti. Bejker je bio više puta u zatvoru pre nego što je njegova karijera ponovo oživela 70-ih i 80-ih godina. – odlomak iz Vikipedije).

Te večeri kvintet novosadskog saksafonoste Voje Savkova izveo je  mnoge lirske balade Bejkera. Pored Savkova koji je svirao saks i tenor, Aleksandar Pejčić je svirao na klaviru, Fedor Ruškuc na kontrabasu, Nemanja Mihailović je pevao, a za bubnjevima je bio Miki Milovanov. Uz vrlo profesionalno sviranje i prepoznatljive melodije Bejkera u njihovoj adaptaciji publika u Art kafeu je doživela prijatno veče.  DKP  

Оставите одговор