Нови Кнежевац -ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО -ПОБЕДА ВЕРЕ И ЖИВОТА

У свим храмовима православне вероисповсти, 28. априла обележава се славље над слављима, певање над певањима о Догађају над догађајима, Васкрсење које ми доживљавамо и славимо као најдубље искуством наше вере и живљења Васкрсење Христово.

Васкрсењу Христовом су претходили велики празници од Великог четвртка, кад је Исус страдао, Великог петка када је сахрањен, Велике суботе до поноћи, за Васкрсење, код су се, између осталог светила црвена јаја која симболишу невино преливену крв Исусову за спас људског рода.

Радост Васкрсења у себи носи увек нову могућност победе живота над смрћу, љубави над мржњом и вере над сумњом. Та радост не оптерећује и не затвара, отвара и покреће све напред у нови живот где је важно стварно превазићи сва злопамћења и све злурадости.

 У Ускршњој  Полсаници Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја и Српске православне цркве је између осталог речено – Не само оне који нас воле с љубављу загрлимо и непријатеље наше ! Опростимо им , јер је и Господ нама на Крсту опростио грехове наше рекавши: „Оче, опрости им , не знају шта чине!“ „Да не постоје речи опрости ми људски живот би био потпуно неподношљив“ говорио је српски Златоуст, свети Владика Николај. Опростинмо , дакле, једни другима ! Помиримо се једни с другима.

ДКП

Оставите одговор