19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Šesto godina Đale – Na kapiji Evrope

SAČUVAJMO TRADICIJU I PROŠLOST  OD ZABORAVA

  Materijalna i nematerijalna kulturna dobra igraju nemerljivu ulogu u razvoju duhovnih , intelektualnih ali i ekonomskih potencijala u kreiranju poželjnog društvenog okruženja. A šesto godina godina postojanja Đale , koja je kapija prema Evropi na Severu Banata , malo selo , sa velikim srcem  prepoznatljivo po očuvanju tradicije , istrajnosti u obrazovanju i sportu i stanovnicima koji svojim nesebičnim radom doprinose razvoju društva u celini, utiču na istoriju i kulturno nasleđe šire društvene zajednice.

U neprestanoj trci sa vremenom i profitom , čemu veći deo čovečanstva robuje zaboravljamo da postoje mala sela koja čuvaju tradiciju i uspešmno se bore u eri globalizacije koja poništava mnoge posebnosti naroda i zemalja.

 Selo Đala ima nepunih 800 stanovnika, svega tri prodavnice, jedno zemljoradničlko preduzeće, osnovnu školu od I do IV razreda sa 30-ak đaka i 15-ak mališana u predškolskoj ustanovi i mnogo sitnih zemljoradnika uspeva da očuva tradiciju, uspešno obrazuje i vaspitava svoju decu, uči narodnim običajima i običajim iz prošlostii očuvava zdrav duh u selu i zadržava autentičnost sela.

 Danas se u Srbiji odvija proces prepoznavanja kako kulturnog, tako i teritorijalnog integriteta , jer trend globalizacije značajno utiče na promenu odnosa prema sredini.

U projektu “Šesto godina Đale” predstavljamo istoriju Đale , govorimo o nastanku knjige  „Šest vekova Đale“ i o autoru Aleksandru Saši Cvejiću –  Šnjodi, akademiku Vasiliju Krestiću koji je rodom iz Đale i koji sa velikim zadovoljstvom i u svakoj prilici govori o njoj. Predstavićemo i predsednika opštine Novi Kneževac dokora veterine Radovana Uveriću koji je posle više pod 40 godina je  predsednik opštine poreklom iz Đale, pisaćemo o Ankici Utornik Orčić najpoznatijoj đalinskoj snajki koja je prošle godine  progkašena za Damu regiona, Mariji Cici Latinović, ćerki poznatih roditelja Vojkana koji je dugo godina bio direktor JKP „7. oktobar“ i Jelene  učiteljice koja je 35 godina učila đalinsku decu,  koja je osnovala i održavala likovnu koloniju u svojoj kući , a za đalinsku rakiju koju je sama pekla dobila mnoge nagrade , proslavila Đalu u Beogradu, a u Đalu donosila duh Beograda, Miroljuba Jakovljeva najstarijeg poljoprivrednika koji se aktivno bavi zemljoradnjim, a pred kraj je osme decenije života i vredno radi i čuva  kako tradiciju sela, tako i govor koji je karakterisao govor ovag dela Banata i dobro poznaje istoriju sela.

 Baveći se istraživačkim radom nadamo se da ćemo selu Đali,  koje je kapija Evrope, obezbediti zasluženo mesto na kulturno-istorijskoj mapi Banata i čitave Vojvodine  i otvoriti mogućnost da se mnogi od 15 do 75 godina zainteresuju za sve delatnosti vezane za selo.

redakcija Poriski News

fotografije redakcija

Projekat „Šesto godina Đale“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор