Novi Kneževac – Đala – Šesto godina Đale – Istorija mesta II deo

`Ajmo iz knjige „Šest vekova Đale“

nastavak

Bilo je sve mirno do ulaska mađarskih trupa u Đalu 1941. godine. I naredni preiod je bio težak za Srbe jer su Mađari pretili najtežim odmazdama, kao što je 1944-45. bilo teško za Mađare u Mađarskoj u okolnim mestima kada su mnogi Đalinci obrukali selo time što su išli u bezobzirne pljačke po mađarskim selima -priča Saša Cvejić.

-Đala je osetila ratne strahote II svetskog rata, iako su u nemačke logore odlazili mnogi seljaci , ne zna im se broj, tokom rata stanovništvo je živelo prilično spokojno odvojeno od ratnih strahota – nastavlja Aleksandar.

– Mnogo veća stradanja su Đalinci doživeli promenom društvenog sistema , mnogima je oduzeta zemlja, obaveze su bile takve da mnogi seljaci nisu mogli da ih ispune i mnogo nih je bilo u zatvoru i kulucima. Vrhunac u moderno vreme Đala je doživela sredinom XX veka kada je imala najviše stanovnika. U njoj je bio razvijen društveni i kulturni život, a velika modernizacija je usledila u osmoj deceniji prošlog veka. Za vreme zelenog plana su mnogi Đalinci usvojili mehanizaciju i podigli svoje ekonomije. Podudara se da je u isto vreme došlo do velike migracije stanovništva koja je dovela do pražnjenja sela. Ekonomski prosperitet je imao za posledicu da su mnogi mladi odlazili na školovanje u velike centre , upisivali srednje škole, fakultete i dobijali zaposlenja u Subotici, Kikindi, Novom Sadu, Beogradu, a sporadično su se vraćali – iznosi podatke iz svoje knjige Saša Cvejić.

Đala je jedno od mesta u opštini Novi Kneževac koje je najsevernije mesto u Srbiji i graniči se sa Mađarskom. Ona je kapija Evrope.

Danas u Đali živi oko 800 stanovnika, mahom staračkih domaćinstava. U selu od vajkada živi mahom srpsko stanovništvo koje se bavi poljoprivredom jer je đalinski atar poznat po izuzetno kvalitetnoj crnici. Na žalost, svaka druga kuća ili 1, 5 je prazna u selu. Samo kad dođe vreme pred crkvenu slavu Svetog arhangela Gavrila 26. jula Đala okićena orahovim lišćem ,miriše na vanilice, a iz raširenih prozora dopire žagor i čuje se muzika.

redakcija Potiski News

fotografije redakcija

Projekat „Šesto godina Đale“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *