17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Đala 600 godina Đale – Najpoznatija snajka Ankica Utornik Orčić II deo

Najpoznatija đalinska snajka  Ankica Utornik Orčić veliku zahvalnost duguje pokojnom Mladenu Zakiću, advokatu, dugogodišnjem prijatelju u Subotici koji je prepoznao njen veliki problem kad je kuću i sve poklonila ćerki. Ponudio joj vrlo pristupačno objekat u Đali tada je prvi put saznala za ovo mesto.

Uz težak rad ona se ipak zaljubljuje u prirodu, okolinu, ljude i mir na selu. Tako da je sada Region dama  prava Đalinkinja, samo da to još Đalinci primete.

Ankica je odlučila da napiše knjigu (radni naslov „Zovi me hrabra“) o svom životu i dosadašnjem radu od početka kada je imala 35 godina do danas. Knjiga će govoriti o usponima i padovima , sreći i suzama, tokom 60 godina života, možemo reći, srećnog, zadovoljnog i uspešnog  u kome je bio jedini cilj izvesti dete na put, pomoći ljudima kojima je pomoć bila potrebna i brinuti o maloj Milani o kojoj sem nje  i njenog supruga Željka niko nije brinuo. A Milana je je uzvratila ljubavlju , odgovornošću i odlučnošću da uredi svoj život, završi srednju školu, upiše fakultet. Odlučila je da upiše Fakultet za socijalnog radnika  jer voli da pomaže, kao i pomajka, ljudima, životinjama, a posebno konjima koji su njena velika  ljubav.

Zahvaljujući Ankici mnoge suze su obrisane , mnogi stari ljudi su usrećeni , mnoga deca su osetila čar poklona. A  za sve što je Ankica radila  nije tražila sponzore  jer je radila svojim sredstvima i zato  je zaslužila priznanje ne samo Region dame, Balkan Awardsa jer je najhumanija žena u svojoj sredini , pa i mnogo šire  samo da je sredina prepozna.

A drugi su je porepoznali.

smart

tekst i fotografije redakcija Potiski News

Projekat „Šesto godina Đale“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор