Novi Kneževac – Đala, 600 godina Đale , Miroljub Jakovljev I deo

Miroljub je živeo u Velikoj Đali

Miroljub Jakovljev ima 77 godina i bavi se zemljoradnjom već 65 godina, kao mladi dečarac.

Kaže da je iz Velike Đale, jer se 1922. godine 30 odsto stanovnika iz sela  odselilo u Horgoš (preko Tise), kao optanti  i danas se taj deo Horgoša naziva Mala Đala , tako da on svoju Đalu  naziva Velikom.

U to vreme je u selu živelo  preko 3.000 duša i bila im  je namera da se šire dalje.- Pamtim događaje od pre 60 i više godina . Neki događaji nisu za priču, a nekih se sećam sa radošću- priča Moroljub.- Imali smo odbojkaški klub, dolazili su nam klubovi iz inostranstava ( Praga), i igrali smo  i sa klubovim koji nisu mogli da igraju u Saveznoj ligi. U dvorištu Sokolane smo 60-ih godina imali reflektore. Pamtim sve jer je bilo nesvakidašnje.

Šta sve pamtite?

-Sećam se Mladena Zakića, advokata i našeg Đalinca  iz Subotice, koji je finansirao Fudbalski klub „Graničar“ iz Đale , a tada su igrali  Peca Đurović iz Sente i Hajaši iz Stare Kanjiže i nekoliko godina su bili izuzetno dobri. Bilo je i kulturno umetničko društvo koje se bavilo pozorištem. Igrali su „Jazavac pred sudom“  Petra Kočića , predstave Branislava Nušića, Okupljali su se cele zime i mladi i stari i bili aktivisti pozorišne družine . A što je najvažnije imali smo biblioteku  na spratu Sokolskog doma koja je imala nekoliko hiljada knjiga  i društvo se sastajalo svake večeri i pričalo o tome šta se pročitalo. To je se trajalo 20-ak godina , na žalost nije zaživelo, mada je donelo velike rezultate.

I krene priča o poznatim Đalincima, ne može  biti kraja,  jer ih ima mnogo a poznatih!

-Poznati Đalinci su bili – kao iz topa nastavlja Miroljub- operski pevač Đoka Momić, dečiji lekar Dušan Jakovljev koji je mnogu decu spasao i na njegovoj kući još stoji tabla za zasluge u medicini. Lazar Kovačev, akademik iz poljoprivrede, koji je stručnjak za selekciju strnih kultura. Fotija Koledin koji radi na Institutu u Novom Sadu za semensku proizvodnju . Pored Rozalije Levai, glumice i Paula Mađelija režisera, ima mnogo slikara: Marija Latinović, Jovanka Manić, Olga Popov, , književnik i novinar Aleksandar Cvejić i , naravno, iznad svega , akademik Vasilije Krestić, najpriznatiji i najpoznatiji Đalinac.

Priča Miroljub da su imali i avijatićare pre 1940. godine braću Raković, a posle 1947.  Luku Ppov.  Oni su im bili  posebno interesantni…

nastaviće se …

tekst i fotografije redakcija Potiski News

 

Projekat „Šesto godina Đale“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор