19.06.2024
Čoka

Čoka – Sedmi susret tamburaša

U Čoki je nedavno održan Sedmi susret tamburaša pod pokroviteljstvom opštine Čoka, Fondacije Betlen Gabor iz Budimpešte i drugih sponzora u organizaciji Kulturno obrazovnog centra iz Čoke.

Tambura je zajedničko kultrno nasleđe ovog područja  i kroz njenu svirku se neguje kulturna različitost koja je karakteristika Vojvodine.

Ova manifestacija je  kako edukativnog tako i  zabavnog  kafaktera  čiji je cilj da se vaspitava kako starija tako i mlađa publika, neguje muzika i da se druži.

Po rečima žirija kojeg su činili : počasni član Joca Adamov muzičar, muzikolog, kompozitor i vrsni znalac tamburaške muzike, Šandor Konja- predsednik, Jovan Vučićević, Igor Savićević, Aranka Cara i Atila Hajnal je konstatovao, mada je susret bio takmičarskog karaktera, da su svi učesnici na susretu pobednici  jer su svi došli da uživaju u muzici i druženju.

Na festivalu je nastupalo sedam grupa, iz Kevija, Novog Kneževca, Novog Orahova, Tornjoša, Sente, Čantavira i Deske (Mađarska).

Tamburaški orkestar „Banat“ iz Deske je zauzeo prvo mesto i pokazao profesionalnost, zrelost i napredovanje. Drugoplasiran orkestar je Tamburaški orkestar „Lale“ iz Novog Kneževca , a treći „Medikus“ iz Čantavira.

Dok je žiri razmatrao koji je orkestar najbolji publika u sali je mogla da uživa u raskošnoj svirci tamburaša iz Mađarske.

U holu pozorišta za vreme manifestacije je organizovana izložba proizvoda udruženja voćara i vinogradara „Kalem „ iz Čoke.

DKP  

Оставите одговор