17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – „КУДА ВОДЕ ГРАЂАНСКЕ АКТИВНОСТИ“ 74 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА

У интересу својих чланова

Општинско удружење пензионера је основано пре 74 година. Броји 1250 чланова од 2349 пензионера колико  их има у општини Нови Кнежевац. Функционишу у пет месних организација: у Новом Кнежевцу, где је председник Тибор Тот, у Српском Крстуру са председником Ристом Толмачевим, у Ђали са Бранетом Калопер, у Банатском Аранђелову је председник Ђурица Радин, а у Мајдан- Рабеу Ержебет Ликар. Председник Општинског удружења је другу годину Радивој Драгић, правник у пензији.

У Удружењу је већ годинама све уходано. Организује се снабдевање огревом: дрво и угаљ , сухомеснатим производима, кромпиром, јабукама, брашном. Одлази се у позориште, као  и на екскурзије.

Удружење орагнизује седмодневни одмор за своје чланове. Ове године је одмор био од 22. до 29. јуна у бањи Врујци. Организују се једнодневни и дводневни излети: на Грушкој гори, у Ковиљу и Карловцима, као и по иностранству и околини. Одлазе у  посету Новосадском пољопривредном сајму. А током године се више пута организује посета Бувљој пијаци у Суботици.

Брину и о здрављу пензионера. Са Домом здравља кажу да имају добру сарадњу. Њихово особље сваке среде мери крвни пристисак у просторијама Удружења, а прве среде у месецу врши се мерење шећера у крви. Води се евиденција пацијената и дају се савети да ли треба да се иде у Дом здравља на консултације и даље претраге. – Сарађујемо са Црвеним крстом и Центром за социјални рад у размени искустава – каже председник Општинског удружења Рајко Драгић. – То су асоцијације које су сличне и имају исте проблеме као и ми и на основу сарадње усмеравамо пензионерена да искористе своја права у тим институцијама.

Милена Грубор, секретарка у Удржењу нам је рекла да посебну сарадњу имају са ПИО Кикинда јер преко њих сваке године пензионери који испуњавају услове на основу бодовне листе коју на бази пријаве пензионера код овог удржења сачињава ПИО фонд организује се бесплатно слање тих пензионера у бање, углавном на територији Војводине. Од 36 пријављених пензионера, 18 су  ишли на десетодневни опоравак. Након пет година ови пензионери имају права на поновни бањски опоравак.

У Удружењу је добра сарадња са ДДОР Нови Сад јер  се у њему врши животно осигурање свих пензионера без обзира на чланство. У последње време смтрност је врло изражена, нарочито код млађих пензионера.

У Удружењу редовно конкуришу са својим пројектима кад општине и месних заједница  кад распишу конкурсе. Средства добијена на конкурсу користе за редовну делатност . Ове године су конкурисали и у Министарству за рад , запошљаванје и социјална питања и Покрајинског секретаријату за социјану заштиту, демографију и равноправност полова  и нису добили средстав за своје пројекте.

У њиховом срењорочном плану је било  да се просторије у Новом Кнежевцу, Српском Крстуру и Банатском Аранђелову доведу у адекватан изглед. Створени су услови за окупљање пензионера, дружење и социјализацију да се не осећају усамљеним.

– Сви наши клубови по насељеним местима су власништво месних организација – прича председник Драгић – и са свим месним организацијама имамо одличну сарадњу и немамо проблема.

Општинска организација Удружења пензионера је организована у регионалну организацију  којој још припадају Чока, Ада, Бачка Топола, Кањижа и Суботица. Сваке године организују  регионалне спортске сусрете , као и међурегионалне састанке за размену искустава и мишљења.

– У Удружењу планирамо  да наставимо са досадашњим радом, а он зависи од интересовања пензионера, а ми као њихови представници смо дужни да то остваримо – рекао је на крају разговора председник Радивиј Драгић

СПОРТСКИ КЛУБОВИ

У Удружењу пензионера функционише спортски клуб са шест секција које води почасни председник Удружења Михањ Бергли. Више од 15 година постоји секција пикадиста, куглаша, пецароша, шахиста, картароша који играју преферанс,бацање плочица и гађање висећом куглом. Понедењак је резервисан за пикадисткиње и  бацање плочице и куглу, петком  се иде на куглање у Кањижу јер овде више нема услова, а шах и преферанс се играју сваког дана у Удружењу,  пецање по нахођењу пецароша. Битно је да се окупљају, друже и зајендички нешто прослављају. Лепо им је кад су заједно и сви су задовољни. А свему томе доприноси добра организацији чика Мишике Берглија.

НОВИ ПРОЈЕКТИ АКО СЕ ОСТВАРЕ БИЋЕ ВЕЛИКА ПОМОЋ

Општинско удружење пензионера је ове године конкурисало у Министарству за рад, запошљавање и социјална питања са пројектом „На кућном прагу – помоћ и подршка особама са инвалидитетом“ и код Покрајинског секретријата за социјалну заштиту, демографију и равноправност полова са са пројектом „Клуб за старе“ за развијање дневних активности. На жалост средства нису добијена.

Од ове године Удружење по Закону је носилац организовања посла- услуга герантодомаћица  за остарела лица које ће финансирати локална самоуправа. У октобру месецу Удружење је организовало обуку за гереантодомаћице (њих 15) које су стекле сертификат и међународну лиценцу за обављање послова за негу старијих особа и у Удружењу очекују да од фебруара наредне године почну са радом у овој општини.

ДКП и БП

фотографије редакција

Пројекат „Куда воде грађанске активности“ је суфинансиран из буџета општине Нови Кнежевац . Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио срдства.

Оставите одговор