Orom (Kanjiža) –KANJIŽA U OKVIRU EVROINTEGRACIJA OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE – VETRENJAČE NESTALE U VOJVODINI

Tek početkom XXI veka smo shvatili koliko su važni obnovljivi izvori energije, a u Vojvodini su to bile vetrenjače koje je vetar pokretao i suvače koje su pokretali konji. Suvača je jedna ostala u Kikindi kao muzejski primerak, a vetrenjača ima danas 12 u Severnoj pokrajini koje su ili muzeji, ili turističke atrakcije koje imaju praktičnu namenu, ili propadaju.Niko od njih ne melje više žito, i čuva svoju okolinu od zagađenja. Eto. Nema ovde obnovljivih izvora za preradu žita. Ali…

U selu Orom, u opštini Kanjiža postoji mlin u vladništvu mesne zajednice koji već godinama pokušavaju da obnove  u okviru projekta “Put mlinova koji melju, putevi koji spajaju – HU-SRB“ –  prekogranični tematki put pod znakom mlinova i vetrenjača. Ovaj program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona , unapređuje opšti  kvalitet života u njemu, omogućuje ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, neguje zajednički identitet , kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona  i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti. I  vraćaju ga u upotrebu, ali turističku. Neka. Donatorski program Interreg IPA-CBC Mađarska – Srbija ima ukupnu vrednost 514.852 evra, a Evropska unija sufinansira 437.624 evra.  Vodeći partner u realizaciji projekta je iz Kiškunfelehaza (Mađarska) Muzej Kiškun, a projekat se odvija pod sloganom „Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost“ u saradnji sa Istorijskim memorijanim parkom Opustaser i grad Hodmezovašarhej , a sa srbijanske strane su Mesna zajednica Orom i Narodni muzej iz Kikinde. . Ove dve opštine učestvuju u ovom projektu sa 101.852  evra od čega je 85 odsto donacija Evropske unije. Vetrenjača „Bajus“  u Oromu je izgrađena pre 150 godina od cigle i pokretala se uz pomoć verta i velikih drvenih krila. Radila  je 95 godina i nakon toga je prestala i oronula. Pre nešto više od 30 godina u MZ Orom je  urađen plan za revitalizaciju, ali zbog nedostatka sredstava ništa nije urađeno.

Međutim, mladi Oroma , okoline i celeV ojvodne i šire već šest godina organizuju u avgustu mesecu manifestaciji „Festival vetrenjača“ i okupljaju hiljade mladih iz okoline i inostranstva gde se u okviru kampa odvijaju stvaralačke  kreativne aktivnosti, koncerti i pozorišne predstave.

U Mesnoj zajednoci svesni važnosti turizma za svoju sredinu i samu opštinu vršili su ulaganja u sam Mlin ( vetrenjaču) i okolinu  i uz pomoć IPA projekta međugranične saradnje  “Put mlinova koji melju, putevi koji spajaju – HU-SRB „ uspeli da urade infrastruktiru – uređenje prostora oko vetrenjače. Učesnici volonterskog kampa izgradili su terasu za letnja dešavanja, započeti su radovi na uređenju kuhinje na otvorenom od ekološkog materijala. U međuvremenu je nabavnjena drvena ograda od 600 metara za potrebe organizovanja manifrstacija. Kupljena je  profesionalna oprema za ozvučenje i završena su dva mokra čvora sa toaletima i tuševima da bi se manifestacije nesmetano odvijale.

Cilj prekogranične saradnje je da se stvaori interesantna međunarodna ruta s akcentom na sačuvane i rehabilitovane mlinove,

Mlinovi koji se nalaze na potezu Čongradskog okruga u Mađarskoj i u Kanjiži, odnosno Oromu i Kikindi revitalizuju mlinove, a njhovi putevi se spajaju, prepliću kako u prošlosti , tako i danas i ostaju za budućnost.

DKP

fotografije: redakcija i  Karolj Puškaš

Projekat „Kanjiža u okviru evrointegracija “ je sufinansiran iz budžeta opštine Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор