Нови Кнежевац –Мала Госпојина

Данас, 21. септембра Српска православна црква обележава Рождество Пресвете Богородице, у народу знаном као Мала Госпојина, Светом литургијим у својим храмовима.

Света Дева Марија је рођена од старих родитеља Јоакима и Ане даровањем Бога да буде Благословена међу женама, да буде Храм Духа Светога, олтар Бога живога. Да буде трпеза хлеба небеснога, кивот светиње Божије, дрво најслађег плода,  слава  рода људског,  похвала рода женског, источник девства и чистоте беше Богом дарована Богородица.

Мала Госпојина је слава и празник. У многим местима су вашари и велики народни сабори. Свадбе почињу од Мале Госпојине. У народу се верује да није добро венчавати се између Госпојина, па се по Малој Госпојини многи венчавају.

„Од Ње су сви велики Српски Мученици до данашњег дана,с ви прави СРби. Погледајте, данас је Празник свете Студенице. Велики Немања и превелики његов син Свети Сава посветили су Студеницу , ту мајку свих наших светих задужбина – коме? Рождеству Пресвете Богомајке  – данашњем великом и светом Празнику  да би се и у српској души родило све што је блиставо , све што је еванђелско  да вечни поток Благовести Христове понесе сву српску душу из овога  на онај свет принесе је Светом Престолу Тројичног Божанства. И највећи број светих задужбина наших посвећено је Пресветој Богомајци. Да.  Она је увек била и остала хранитељица, тј. чуварка и спаситељица рода Српског Христоносног.“(Православни подсетник лета Господњег 2020. са равилима поста и поуком за сваки дан).    

приредила ДКП