Kanjiža – Turistička riznica Kanjiže, Razgovor sa predsednikom opštine Robertom Fejstamerom III deo

O kulturnom turizmu i rezultatima očekivanja vezanih za ono šro je učinjeno u turizmu

Kanjiža je poznata po kulturi i svom odnosu prema njoj. Opština Kanjiža se nalazi u centru kulturoloških strujanja na relaciji Segedin-Subotica-Senta, gde se vekovima čuva i neguje kako srpsko, tako i mađarsko kulturno-istorijsko i folklorno nasleđe. Ustanove kulture koje se izdvajaju po značaju u opštini Kanjiža i koje svojim programima prevazilaze lokalni značaj su: Regionalni kreativni atelje, Obrazovno-kulturna ustanova „Cnesa“, Biblioteka „Jožef Atila”. Nevladine organizacije su takođe ostvarile značajne uspehe u oblasti kulture i na izvanredan način dopunjuju ukupan kulturni život grada.

Cnesa i Regionalni kreativni atelje

-Kulturni život u opštini, u svih 13 naselja je veoma intenzivan i bogat. Svako naselje ima bar jednu svoju veliku manifestaciju na otvorenom koja nudi kvalitetno provedeno slobodno vreme kako žiteljima, tako i gostima: Festival hurke i kobasice u mestu Adorjan, Berbanski dani u Horgošu, Takmičenje u kuvanju nacija bez granica u Malim Pijacama. U Martonošu Međunarodno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, U Oromu Festival Mlina i Svetski susret Oromčana, Festival traktora u Trešnjevcu i Međunarodni festival ruža i cveća u Totovom Selu. U samoj Kanjiži važan je Božićni vašar, Dan Svetog Save, Kanjiža fest, Festival trčanja i plivanja, Dan Svetog Stefana i praznik novog hleba, kao i Kanjiški kup rukometa, Kolonija književnika, Lovački dani, Festival folklora, puno toga – kaže predsednik opštine Fejstamer.

Božićni vašar

U kalendaru manifestacija na godišnjem nivou je zabeleženo 300 različitih kulturnih i sportskih programa, manifestacija na otvorenom i zatvorenom. Lako se može izvesti zaključak da je u opštini veoma bogat manifestacioni program i da je više nego zadovoljavajuće stanje ovog aspekta na teritoriji cele opštine. Odvijanje manifestacionog turizma u velikoj meri finansijski pomaže opština Kanjiža, i manifestacioni turizam je uspešno integrisan u ukupnu turističku ponudu opštine.

Dani kukuruza

Blagotvorna termalna voda, na prirodnim resursima zasnovana privreda, sve popularnija seoska turistička ponuda, čari “cvetanja tise“  reke Tise i gostoljubivi meštani čine Kanjižu draguljem Panonske nizije.

Predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer

 –  Zbog ovog nespornog bogatstva nastojanja smo da turizam bude prioritetno polje i u sledećem mandatu. Od realizacije planova očekujemo pre svega da uspešno pozicioniramo opštinu Kanjiža kao turističku destinaciju na inostranom i domaćem tržištu. Važno je da zadovoljimo potrebe ciljnih tržišta uz ostvarenje dobiti, ali i da višestruko povećamo broj inostranih kao i domaćih gostiju u opštini i maksimalno povećamo prodaju na domaćem i inostranim tržištima.

Razvoj turizma doneće podizanje životnog standarda meštana, moguća nova radna mesta, zapošljavanje – pa samim tim i sprečavanje odliva stanovništva – rekao je na kraju razgovora predsednik opštne Kanjiža Robert Fejstamer.

Fotografije i tekst redakcija

Projekat „Turistička riznica Kanjiže“ je sufinansiran iz budžeta opštine Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.